søndag den 30. september 2012

MADPLAN FRA UGE 39


Mandag: Lå syg i sengen, så aftensmaden blev bare lidt ristet brød, drengene tog lidt af kartoffel-porre suppen, resten røg i fryseren

Tirsdag: Pitabrød med fyld

Onsdag: Kyllingefad med kartofler og Chorizo 

Torsdag: Pasta med kødsauce

Fredag: Vi var i Brøndby og fejrede C's lillebrors fødselsdag, så her spiste vi ude :)

Lørdag: Hjemmelavet sushi

Søndag: Fik måske lavet lige rigeligt med sushi lørdag, så resten røg i køleren så vi kunne få sushi igen søndag

fredag den 28. september 2012

HØRKRAM MESSE 2012 MED EN MASSE BILLEDER



Så var det i dag at jeg vendte næsen mod København bevæbnet med kamera, spænding og madglæde. Jeg havde nemlig fået fribiletter til Hørkrams madmesse med et et ekstra gode i form af et foredrag af selveste fru. Blomsterberg. Biletterne havde jeg fået af min mor som arbejder på et plejehjem der får leveret madvare fra hørkram, og selvom de fleste ting kun blev solgt til storkøkkener, institutioner og lignende, ja så fandt  jeg da alligevel frem til lidt der enten allerede er havnet i detailhandlen eller snart kommer det. Men anyways så var det i hvert fald en dag fuld af gode oplevelser, smage og en masse små vareprøver. Så her kommer der lige nogle billeder af nogle af de lækre ting de viste frem inde på messen.

Dagen startede ud med et foredrag af Mette Blomsterberg , og  nøj hvor var det altså bare godt. Der var både inspirerende ord, sjove historier, faglige råd og meget meget mere.




Signering af bøger blev det også til efter fordraget. Desværre havde jeg ikke nogen bog med hun kunne signere, men jeg fandt dog ud af at Mette skam selv havde taget bøger med som man kunne købe af hende og få signeret med det samme, så selvfølgelig måtte jeg have et eksemplar med hjem.

Så kom man da vist lige i den søde og syvende himmel med en lille hilsen fra selveste Mette Blomsterberg.


Første stop på rundturen i messehallen var en masse forskelige stader med fisk, fiskpålæg og lignende, og et af staderne havde smagsprøver på forskellige former for caviart  hvilket jeg plejer at synes nogenlunde okay. Normalt er det kun i en rød og sort "stenbidder rogn" variant men de andre varianter de har på markede er helt klart anbefalelsesværdige til meget andet en blot pynt på smørrebrød.  Den første jeg smagte var deres "beluga caviart" som havden en utrolig blød og mild smag uden at virke for fisket, og jeg kan helt sikkert se mig spise  en masse blinis eller latkes med den her caviart og lidt cremefraice , dild og finthakket rødløg. Dernæst prøvede jeg "wasabi caviart" og det var jeg også en stor fan af, den var skarp i smagen på den helt rigtige måde uden det tog overhånd og faktisk har jeg planlagt at vi skal have hjemmelavet sushi i weekenden og der kunne jeg godt finde på at lave  nogle rolls der lige bliver trillet i en blanding af sesamfrø og de her små wasabi perler for det tror jeg kun kan blive et sikkert hit. Næste udgave var "balsamico caviart" som var rigtig dejlig frisk og let syrlig i smagen og det var faktisk nok den jeg bedst kunne lide. Den røde "chili caviart" var jeg ikke rigtig til da den var ret tam i smagen og slet ikke kom op i nærheden af wasabi udgaven. De næsten 3 udgaver (rosa, gul og sort) var standard udgaver af caviart uden meget smag af andet en fisk og salt og egentligt mest til pynt, men det skal der jo også være plads til, men lige min smag var det nu ikke helt. Sidste stop med caviart var faktisk noget jeg havde ret svært ved at tro var et rent tang produkt fordi de virkelig lignede lakserogn, men smagsmæssigt var det ikke helt ligesom lakserogn hvilket var synd. Yderligere tror jeg ikke at alle vil synes om den måde  de enkelte "kugler" nærmest poppe i munden på en.

Næste stop var Larsens Fisk der viste deres nye produkt frem "fisk i ruller" de ser måske lidt sjove ud, men jeg lover at smagen var helt fin af både deres tun og makrel. Ideen med "rullerne" er at de er billigere end traditionelt fiskekonservers da det jo er en billigere løsning rent embalage mæssigt (hvilket betyder en stort win for forbrugerne) ud over den billigere pris er de også langt nemmere at åbne da man bare skal twiste den lille metal tud af og så presse fyldet ud, hvilket betyder at man undgår at kunne skære sig  på dåserne samt spare på pladsen i skrældespanden da emballagen ikke fylder nær så meget. Jeg skulle desuden hilse og sige at de små ruller forventes i detailhandlen meget snart, ja måske inden for ganske få uger. Så hvis man kan lide fiskekonservers som tun og markrel med i madpakken er der noget at glæde sig til


Små kanapéer med Larsens makrel ruller, de smagte virkelig godt hvis man da er til fisk


Små kanapéer med Larsens tun ruller, og ja I gættede rigtigt e var også virkelig gode

Rå kamut (en type af durum hveden)

Kogt kamut i en naturel og i en pesto udgave. Lækre kerner der virkelig mætter, og er et godt alternativ til pasta eller ris. Godt nok skal kernerne koge i 50 - 60 min. men når de er kogt kan de til gengæld holde sig på køl i 4 - 5 dage og så er der jo næsten instant fyld til forskellige salater, madpakker eller lignende. Jeg tror f.eks. at de ville smage rigtig godt som alternativ til pastaen i den her pastasalat



Når nu der er en stor afdeling i messehallen dedikeret til kager og søde sager, så kunne man da ikke gå forbi uden at pleje den søde tand lidt

Premier is havde også en stand, og siden astronaut altid har været en af mine favorit ispinde skulle den da også prøves  i en iskugle version. Dog var det en lidt skuffende oplevelse da smagen ikke rigtig kunne leve op til den almindelige pindeversion, dårig var den ikke, men det var heller ikke en der fik hænderne  til at flyve i vejret.

Langt bedre var Premiers is fra deres gammeldags flødeis linje, her ses flødeis med jordbær og man kunne virkelig smage at der var kræset for isen  på alle leder og kanter. I forhold til andre flødeis har Premiers gammeldags nemlig et langt højere indhold af fløde hvilket gør den meget mere cremet og lækker, ja jeg vil næsten gå så langt som at kalde isene i den her linje for nordens svar på den lækre og cremede italienske gelato. Folkene hos Premier har endda tænkt over at isen skal fyldes i emballagen på en bestemt måde således at vi forbrugere kan åbne en is der ser så indbydende ud så muligt . Fra folkene fra Premier  standen skal jeg også hilse og sige at man kan finde isene fra deres gammeldags flødeis linje  i detailhandlen allerede nu, så jeg tror da godt at jeg ved hvad weekendens søde snack skal bestå af 




Der var faktisk kun en ting jeg blev lidt øv over på messen, og det var at de her kyllinge "pops" fra Rose  poultry ikke ser ud til at komme i detailhandlen ever. Øv, øv, øv for de var virkelig gode og for dem der er lige så vild med kyllinge popcorn fra KFC som jeg ville det bare være skønt at kunne få dem der hjemme også, for de smagte næsten som tro kopier. Men jeg er glad for at jeg i det mindste fik smagt dem inde på messen

Hos Santa Maria fremviste de  også en masse produkter, men der var egentligt ikke så meget nyt. Alligevel synes jeg lige at jeg ville dele et billede af nogle ret interessante  popcorn med kakao og chilismag  som både havde en sødme og et lille kick , et lille nip salt og så havde de bare været perfekte  med næsten alle grundsagene repræsenteret  i en snack


Krydderiblandingen brugt til popcornene, er allerede ude i detailhandlen så for en opdateret udgave af popcorn kan det varmt anbefales, men der er selvfølgelig også mange andre anvendelses muligheder

Dagens udbytte... slet ikke så ringe endda

tirsdag den 25. september 2012

FØDSELSDAGS KRINGLE OG EN SMUGLE SYGDOM


Her kommer der et indlæg der lige blev en dags tid forsinket, da jeg igår lå syg og stort set ikke kunne andet end at ligge i sengen pakket ind i flere lag tøj og tæpper, ja aftensmaden ente endda med at bestå af blot lidt ristet brød. Så kræfter til at blogge var der ikke mange af.

Men idag har jeg det heldigvis lidt bedre, så her kan jeg fortælle lidt om den virkelig lækre kringle vi fik i weekenden, for C havde jo fødselsdag her den 15. september, og selvom det da blev fejret med lækker mad og hygge, var det dog stadig ikke alle der kunne komme. Derfor fejrede vi i lørdags lige en lille ekstra fødselsdag hvor vi var ude at spise med C's mor og stedfar, og bagefter tog vi hjem for at få lidt aften kaffe/ te og kage. Eller rettere sagt kringle, fordi det havde C bestilt, og hvem kan sige fødselsdagsbarnet imod, så jeg fandt min mors opskrift på 16-timers kringle frem fra gemmerne og så gik jeg ellers i gang i køkkenet. Men bare rolig, selvom det hedder en 16-timers kringle, ja så tager den faktisk næsten ingen tid at lave, for de 16-timer henviser vist nok bare til at den kan hæve i alt fra 10 min til 16 timer.



Mors 16-timers kringle

200 g smør/ margarine
2 æg 
1 pk. gær 
300 g mel
1 spsk. sukker

Fyld:
160 g smør/ margarine
160 g sukker
3 æbler, revet
4 spsk. mel


Alle ingredienserne til dejen æltes sammen på bordet, vigtigt her er det at gæren ikke skal opløses.

Dejen hæver her imens fyldet gøres klart


Til fyldet piskes smør og sukker hvidt og cremet, rør derefter æbler og mel ind i fyldet.


Del dejen i to og rul begge ud til 0,5 cm. tynde rektangler, og her kan man gøre to ting, man kan komme fyldet på midten og folde siderne ind over til en lang stang, eller man kan snitte "frynser" langs kanten og komme fyldet på midten, derefter flette frynserne ind over fyldet for en lidt mere pyntet kringle.

Nu skal kringlerne hæves i alt fra 10 min. - 16 timer inden de bages.
Pensel kringlerne med sammenpisket æg og drys med sukker og hakkede nødder.

Bages i 12 - 15 min ved 230 grader

søndag den 23. september 2012

MADPLAN FRA UGE 38




Mandag: 
Flæskesteg med brun sauce, kogte kartofler og råkost

Tirsdag: 
Drengene fik resterne fra mandag som flæskestegs sandwich, og jeg nuppede mig en ABC-sandwich

Onsdag: 
Rugbrødsmadder

Torsdag: 
Asiatiske kyllingelår med ris

Fredag: 
Lasagne ala Knorrs finest

Lørdag: 
Vi var ude at spise med C's mor og stedfar

Søndag: 
Kartoffel-porre suppe





fredag den 21. september 2012

ASIATISKE LÅR FOR BARNLIGE SJÆLE

Torsdagens aftensmad bestod af en ret så lækker asiatisk kylling med en sød og krydret sauce og ris

Den anden dag faldt jeg over en opskrift inde hos Chow.com på asiatisk kylling, og jeg vidste med det samme at det var en opskrift der skulle afprøves. For barnligt som det nok lyder er jeg ret så pjattet med kyllingelår, for jeg synes nu altså bare at de er en del sjovere og lækrere end kyllingens bryster. Og hvis lårene ovenikøbet også er sprøde, krydrede og fyldt med masser af marinade og snasket lækkerhed kan jeg altså bare næsten ikke få armene ned af ren og skær madglæde. Så da jeg læste at opskriften bød på kylling der både var sprødt, krydret og lækkert marineret tænke jeg "what's not to love", og med god grund, for det smagte altså bare skønt. Hvad der så er en endnu større bonus er at det er sådan noget mad, der tager absolut ingen tid at lave og som stadig smager vildt godt, og hvis man ikke er til lår kan man jo altid bare kaste et par bryster (kyllingens of course :)) eller andet kød ind i kampen.

Jeg ændrede lidt på opskriften så den passede bedre til min smag og skriver den selvfølgelig som jeg lavede den


Asiatisk kyllingelår:

125 ml soya
60 g farin
3 spsk. finthakket ingefær
5 fed hvidløg, finthakket
2 tsk. sesamolie
1 tsk. peber
1 lime, skræl og saft
1 tsk. chilisauce
1,5 kg kylling, evt. lår og overlår

Kom alle ingredienserne, undtagen kylling, i et ildfast fad og pisk det sammen til en ensartet marinade.
Kom derefter kyllingestykkerne i fadet og vend dem rundt i marinaden, dæk fadet til og stil det på køl til dagen efter, husk at vende kyllingen af og til mens den marinere.
Tag fadet ud af køleskabet og forvarm ovnen til 250 grader.
Vend nu alle kyllingestykkerne så de har skindsiden op ad og giv kødet 15 min. i ovnen
Efter 15 min. skrues der ned for varmen til 200 grader og kyllingen steges færdige indtil de er gennemstegte, ca. 30 - 40 min.

torsdag den 20. september 2012

VERDENS SIMPLESTE AFTENSMAD

Onsdagens tallerken med nogle ret så lækre håndmadder

Onsdagens aftensmad stod virkelig i enkelthedens tegn, jeg mener rugbrødsmadder er jo nok noget nær det simpleste man kan diske op på bordet til aftensmad. Men bare fordi maden er enkel, ja så er det jo heldigvis ikke ensbetydende med at den nødvendigvis er kedelig, og med lidt velplaceret pynt kan selv en hurtigt rugbrødsmad komme til at se ret så fin ud. Ud over at det var en hurtig og enkel aftensmad, ja så er jo også en af de retter der kan varieres i det uendelige med forskelligt pålæg alt efter hvad man har liggende og hvad men synes bedst om. Her til aften lavede jeg f.eks. madder med både kolde kartofler, tunsalat, leverpostej, æg og sommersalat så der var lidt for en hver smag, og med et par kolde øl til mændene var det noget der gled ned med et stort smil på læberne.

Dog gik alt ikke helt efter planen med aftensmaden, jeg havde nemlig købt en fin brødblanding fra Amo så vi kunne få nylavet rugbrød til vores madder, men jeg faldt i søvn på sofaen og glemte alt om brødbagning. Så da jeg endelig vågnede og fik rørt en dej sammen, ja så var klokken faktisk ved at være ret mange og jo jeg nåede da vel sagtens at bage brødet, og selvom det duftede herligt fandt jeg hurtigt ud af hvor vigtigt det er at brødet for lov til at køle af. For efter to skiver kunne jeg godt se at der ikke kom mange rugbrødsmadder ud af det her nybagte rugbrød for det faldt simpelhen fra hindanden, så jeg måtte hurtigt hive en jakke på og så ellers løbe ned i den lokale spar og købe et skiveskåret Schulstad rugbrød. Men hey selvom brødet ikke nåede at køle nok af idag, ja så har vi om ikke andet et lækkert hjemmebagt rugbrød til æggekagen vi skal have senere på ugen.

Sommersalat:

1 lille bæger rygeost
½ agurk, skåret i små tern
½ bdt. radisser, skåret i små tern
1 god håndfuld finthakket purløg
2 spsk. cremefraiche
Salt og peber

Rør rygeost sammen med cremefraiche, agurk, radisse og purløg og smag til med salt og peber

lørdag den 15. september 2012

EN TORSDAG I DET KINESISKE TEGN

Torsrsdagens aftensmad stod på en kinesisk inspireret wokret med ris til


I går havde jeg en af de der dase dage hvor man bare laver absolut intet, ud over at ligge og slænge sig i sofaen sammen med kop te og en god tv-serie på flimmeren, og skønt som det var, ja så var jeg lidt øv over at jeg ikke fik blogget om torsdagens aftensmad. For det var virkelig noget der var helt i tråd med Den Sultne Studerendes ånd, vi fik nemlig en oksekøds wokret med østerssauce og det var både virkelig lækkert, billigt og super simpelt at bikse sammen. Så den her ret synes jeg da ikke at i skulle snydes for, så i dag så jeg lige mit snit til at smide opskriften ind på bloggen inden vi får huset fuld af gæster der kommer for at fejre C på hans fødselsdag.


Det hele får bare lov til at hygge sig lidt i wokken, og så er det ellers klart til at kommes på ris og kørt i skrutten 

Oksekødswok med østerssauce:

1 engelsk bøf pr. person (vi var 3, så jeg brugte selvfølgelig 3)
½ rød pebber*
½ gul peber*
2 - 3 fed hvidløg
½ god håndfuld sukkerærter
2 - 3 spsk. østerssauce
1 tsk. chilisauce
Lidt olie
Salt og peber

Start med at skære peberfrugterne i strimler og hvidløget i tynde skiver.
Varm derefter wokken op til den er rygende varm og kom lidt olie i den, nu skal grøntsagerne svitses indtil de begynder at blive møre og får lidt farve.

Imens grøntsagerne svitses skæres kødet ud i meget tyndeskiver og krydres med salt og peber.

Når grøntsagerne er stegt kommes de op i en skål eller lignende og stilles til side.

Nu skal kødet steges i wokken, når kødet er næsten stegt færdigt kommes grøntsagerne tilbage i wokken sammen med chilisauce og østerssauce.

Rør det hele godt sammen og lad det simre i små 5 minutters tid.
Så er retten ellers klar til at blive serveret over ris eller hvad man nu har lyst til

*Nu hvor der kun skal bruges ½ rød og gul peber, så kan man evt. skære de to andre halvdele i tern og komme dem i en skål i køleskabet, så har man lige lidt ekstra til en salat eller som fyld i pitabrød eller lignende

torsdag den 13. september 2012

MADPLAN ALA DEN SULTNE STUDERENDE

Det er ingen hemmelighed at ugentlige madplaner snart er noget man finder i alle magasiner, aviser, blogs og tilbudsaviser, og her hjemme har vi da  også i virkelig lang tid skrevet alle vores madplaner ned på ugebasis. Og jeg har igennem længere tid fået opfordringer til at lægge vores madplaner ud på bloggen så alle jer Sultne Studerende derude også kan finde indspiration til egne madplaner, og opfordringerne har jeg nu taget til mig så for fremtiden vil jeg prøve at få lagt ugentlige madplaner ud her på bloggen med links til opskrifter hvor det er muligt.

For mig betyder det at lave ugentlige madplaner en masse goder. For det første synes jeg at  det meget rart at have en madplan hængende på køleskabet, da man så kan gå og glæde sig lidt til de forskellige retter der er i vente i ugens løb. For det andet har jeg fundet ud af at jeg faktisk spare en god del penge, da jeg for så vidt muligt prøver at handle stort en gang om ugen, og derved undgår jeg en masse dumme små impulskøb der ellers ville være havnet nede  i kurven*. For det tredje har jeg fundet ud af at der næsten går sport i at lave sine egne madplaner da det er lidt sjovt at se hvor billigt man kan lave mad til en hel uge uden at gå på kompromis med smagen. Ja jeg er faktisk endt med at have fået mig et lille søndags morgen ritual, hvor jeg sidder i sofaen med en stor kop te, og pløjer mig igennem alle tilbudsaviserne for at finde gode tilbud, der kan danne basis for både så lækker og billig mad som muligt.

Så hvis I allerede laver egne madplaner og gerne vil have lidt mere inspiration, eller hvis I gerne vil til at begynde at lave madplaner, så skal I glæde jer til søndag, for der smider jeg den første madplan ala Den Sultne Studerende op på bloggen

Billede lånt fra thisweekfordinner.com

*Førhen handlede jeg næsten dagligt, og stort set hver gang jeg var ude at handle faldt jeg over et eller andet dumt der i mit hoved virkede som et super tilbud der bare måtte med hjem - men helt seriøst hvem har lige brug for at købe 10 dåser hakkede tomater på tilbud flere gange om ugen, når man bare ved at de kommer til at stå og samle støv i køkkenskabet?

tirsdag den 11. september 2012

DEN STORE KARTOFFELUDFORDRING

Mandagens tallerken med grillet kyllingebryst, pastasalat, rød dressing og verdens bedste hvidløgsbrød

Her kommer der noget jeg ikke har skrevet om længe, nemlig et indlæg om hverdagsmad, og hvis jeg skal være ærlig så har jeg faktisk savnet det lidt. Men her på det sidste har da bare været så meget der er spillet ind på hjemmefronten, så enten har vi fået færdigretter i en snæver vending eller når det skulle gå lidt stærkt med at få noget i skrutten, eller også har vi spist retter som er vist 1000 gange før her på bloggen... og det havde jeg ærligt talt ikke den store lyst til at skrive om endnu en gang. Men idag fik vi noget der helt sikkert var blogværdigt og det var faktisk ikke engang 100 % min idé, for mændene herhjemme har nemlig gået og snakket om at de egentligt er ved at være lidt trætte af at vi får alt for mange "kød og kartoffelretter" (I know ikke det man forventer at en mand vil brokke sig over) Men jeg tog input til mig og tænkte "hey det her lyder da lidt som en lille udfordring" Så fra idag af gik jeg simpelthen igang med at prøve at indføre flere ris og pastaretter i vores madplaner, selvom det ikke bliver helt nemt da denne uges madplan både byder på kartoffelmos, stroganoff og stegt flæsk med persille sauce. Men hey en halv uge uden kartofler er da en meget god start for en pige der nærmest kunne leve udelukkende af kartofler :)

Det nemmeste og bedste hvidløgsbrød i verden: start med at skære nogle snit ned i et ciabattabrød, men pas på at du ikke skære helt igennem...

...Så laves der hvidløgssmør der kommes ned i lommerne i brødet, og så skal det ellers bare bages indtil smørret er smeltet og brødet er sprødt



Pesto pastasalat:

ca. 250 g pastaskruer
2 - 3 spsk. pesto
1 pakke bacontern
4 - 5 tomater, skåret i tern
1/2 agurk, skåret i tern
1 rødløg, fintsnittet
1 god håndfuld grønne bønner, kogte og skåret i mindre stykker

Kog pastaen efter anvisning på pakken.
Mens pastaen koger kan man stege baconnet, skære grøntsagerne i tern og koge og snitte bønnerne*
Når pastaen er kogt hældes vandet fra og de skylles under koldt vand indtil de begynder at blive kolde**
Nu er der sådan set bare samlings arbejdet tilbage, så pastaen vendes sammen med pesto, grøntsager og bacon og så er der ellers serveret
(Det er også bare super med en rest af den her pastasalat i madpakken sammen med måske  lidt frikadeller eller andet man kunne have lyst til)
.

Verdens bedste hvidløgsbrød:


1 ciabatta brød
100 g smør/ margarine
1 - 2 spsk. tørret persille
1 god håndfuld revet parmesan/ vesterhavsost
2 - 3 fed hvidløg, presset/ fint revet
1 lille nip salt og peber

Man kan lave hvidløgssmørret på to måder enten smelter man smørret og røre alle de andre ingredienser i og så pensler det ned i brødet.
Eller også tager man noget blødt smør og røre de andre ingredienser godt ind i smørret.
Derefter pakker man det rørte smør ind i film, former det til en lille tyk pølse og kommer den på køl i min. 15.

Når hvidløgssmørret er lavet tager man et brød og laver nogle snit i det (men pas på, de skal ikke gå helt igennem)

Hvis man har smeltet hvidløgssmør pensles det ned i lommerne på brødet, og hvis man har fast hvidløgssmør skæres dette i skiver og der ligges en skive ned i hver lomme.

Bag brødet ved 200 grader i ca. 10 min. eller indtil smørret er smeltet og brødet er gyldent og sprødt.

*Man kan også bare lægge bønnerne i en si og så stille sien over i det kogende pastavand, så spare man både på opvasken, tiden og vandet

**Man kan også evt. have kogt pastaen dagen i forvejen sådan så den er helt kold når den skal spises, men dette er ikke livs nødvendigt, jeg gjorde det f.eks. ikke idag.

mandag den 3. september 2012

VELKOMMEN TIL EFTERÅRET

Intet siger velkommen til efteråret som en dejlig lun æbletærte med lidt is til 

Ja så var det jo her i weekenden at vi officielt gik ind i efterårsmånederne, og selvom vejret ikke helt har fundet ud af det endnu (hvilket jeg skam ikke klager over) ja så betyder det jo at startskudet officielt er gået til både de lidt tungere retter der kræver lidt ekstra kærlighed at lave end de hurtige og lette sommerretter, og på rigtig "comfort food" der nydes bedst i en dejlig lænestol med et tæppe svøbet om sig. Og "comfort food" var lige præcis hvad vi fik her i weekenden, selvom der måske egentligt nok mere var tale om en "comfort dessert" for vi fik intet mindre en en god gammeldaws æbletærte med lidt vaniljeis "on the side" mums mums mums. Egentligt var det en ret spontan idé at lave æbletærte som jeg faktisk fik allerede i onsdags da jeg kom forbi torvet hvor der stod en masse lokale landmænd og solgte både frugt, grønt og blomster. Og hos en af landmændene kunne man få 3 pund nyplukkede danske æbler for en flad 20'er, se det kan man da næsten ikke sige nej til. Så jeg hev fat i en pose æbler og fandt en 20 frem fra pungen og så burde den handel jo ellers være overstået, men næ nej landmanden spurgte om ikke jeg ville have 2 poser for samme pris, og det tog jeg da glædeligt imod, så med små 6 pund æbler tog jeg glad hjem  og begyndte at tænke på hvad alle de æbler jeg ikke kunne nå at spise "au naturel" skulle bruges til, og det endte altså med et styks weekend forkælelse i form af en god æbletærte :)

Her kommer der lige et tip til alle jer Sultne Studerende derude, for hvis i bor i en by hvor der jævnligt er torvemarkeder, ja så kan det godt betale sig at komme sidst på dagen. For det er sidst på dagen at sælgerne skal have solgt de sidste af deres vare så de kan komme hjem og få fyraften, og det betyder at man nærmest får smidt både frugt, grønt og blomster i nakken. Ja det kan godt være at man så skal være lidt mere kreativ med madlavningen da man ikke kan være helt sikker på at udvalget er det største, men de varer der så er tilbage er stadig super friske, og så fås de oven i købet til lidt mere SU-venlige priser



Æbletærte:

500 g hvedemel
100 g flormelis
250 g smør
1 knsp salt
2 æg
8 æbler, skrællet og kernehuset fjernet
5 spsk. kanelsukker
2 spsk. smør
1 æg til pensling
3 tsk. sukker til at drysse på låget

Sigt hvedemel, salt og flormelis ned i en skål.
Tilsæt smør og nulder det sammen indtil det har en konsistens som grove brødkrummer
Nu skal dejen samles med æggene, når dejen kan samles til en kugle pakkes den ind i film og sættes på køl i min. 30 min.

Når dejen har været på køl deles den i 2, den første del rulles ud, kommes i en form og prikkes med en gaffel

Læg de halve æbler på bunden så den er helt dækket, derefter drysses der godt med kanelsukker og der kommes små smørklatter over æblerne.

Nu skal den anden del af dejen rulles ud og lægges over æblerne, pres gerne lidt ned i kanten så låget fæstner sig til bunden.

Skær nogle snit i låget så dampen fra æblerne kan komme ud.

Pensel låget med sammenpisket øg og drys sukker på
Bag tærten ved 185 grader i ca. 35 min. eller til den er gylden og æblerne er møre

lørdag den 1. september 2012

GULDKLUMPER


Glem alt om Gevalia, for det er romkuglens gyldne fætter med cornflakes og appelsin der er den sødeste lille "life saver" når man får uventede gæster

Hold da op hvor er der bare sket meget i den her uge, for det første har jeg haft min sidste dag på Koke og Tjenerskolen i Slagelse - men bare rolig jeg er skam ikke stoppet på uddannelsen som kok, nej jeg har istedet fundet mig den bedst tænkelige læreplads som oven i købet vil have mig i mesterlære, så på tirsdag har jeg første arbejdsdag på Hotel Frederiksminde og nøj hvor jeg glæder mig til at komme rigtigt igang med at arbejde. Men ikke nok med at jeg er kommet i mesterlære, næ jeg er skam også blevet overflyttet til Hotel og Restaurantskolen i Valby hvor jeg skal gå på en science linje wow siger jeg bare.

Men det var faktisk lige før jeg næsten havde sagt nej til tilbudet om læreplads. Hotel Frederiksminde ligger nemlig i Præstø og jeg kunne næsten ikke kommer frem og tilbage med de skæve arbejdstider jeg vil få, men jeg fik familien til at hjælpe mig med at finde en løsning, og inden længe kom svigerfar og spurgte om ikke jeg ville købe deres gamle bil til en billig penge, og hvem kunne sige nej til sådan et tilbud når det lige præcis betød at puslespillet kunne gå op på alle leder og kanter.

Og tirsdag aften var aftenen hvor svigermekanikken komforbi til aftenkaffen for at overlevere bil og nøgler. Så der blev sat vand over på el-kedlen og fundet både tebreve, nescafe og kakao pulver frem fra køkkenskabet. Men jeg havde hverken ingredienserne eller tiden til at røre en kage sammen, men lidt sødt til aftenkaffen skulle der altså på bordet for den søde tand skal da plejes af og til. Heldigvis havde jeg lidt kagerester i fryseren og lidt syltetøj i køleskabet, og hvis jeg havde haft romessens stående i køkkenskabet ville jeg helt sikkert have bikset en portion romkugler sammen, men romessens havde jeg ikke mere af, til gengæld lå der en fin lille appelsin og smilede til mig i frugtskålen. Så istedet for romkugler blev der serveret små appelsinkugler rullet i cornflakes til tirsdagens aftenkaffe, og de var faktisk slet ikke så tossede endda.

Min nye lille fine Fiat Panda, ja nu skulle man da nok komme fra A - B 

Guldklumper/ appelsinkugler:

Ca. 500 g kagerester (men man kan også bruge en lille købe kage istedet)
4 - 5 spsk. kakaopulver
4 - 5 spsk. syltetøj
Skal fra 1 usprøjtet appelsin
Saft fra ½ appelsin
Nogle håndfulde knust cornflakes

Kom kageresterne i en foodprocessor eller minihakker og blend dem til det bliver til meget fine krummer.
Tilsæt kakaopulver, appelsinskal og rør det ind i krummerne.

Tilsæt syltetøj lidt ad gangen sammen med appelsinsaften og rør det ind i kakaokrummerne indtil det samler sig til en ensartet masse.

Nu skal dejen bare smages til indtil man synes at den har den helt rigtige smag (min dej kunne f.eks. godt bruge lidt mere sødme så den fik lige lidt mere syltetøj,men det er jo en smagssag)

Tilsidst skal dejen trilles til kugler og trilles i de knuste cornflakes
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...