mandag den 29. oktober 2012

SALTE OG SPICY MINI KNÆKBRØD


Her kommer opskriften på en af verdens nemmeste snacks, jag taler selvfølgelig om "mini knækbrød" som der også står i overskriften, og her tænker jeg ikke på kedelige luft Wasa knækbrød, nej jeg mener den type knækbrød der er fuld af en masse kerne og som har fået sig lidt af en smags overhaling af Hr. Chili, Fru Rosmarin og Frk. Halvsalt. Egentligt kom idéen til de her mini knækbrød efter en tur i Netto hvor jeg stødte på et lille plastbæger fuld af mini knækbrød som man kunne bruge som en lille snack sammen med rødvin, ost eller bare til at dyppe i en god dip, de var måske lidt dyre men jeg havde virkelig lyst til at prøve dem så ned i kurven røg de... og nøj hvor var det en skuffende fornøjelse, for da jeg kom hjem og spændt åbnede bærgeret og fik smagt på varen var det en ret tam smag og papagtig konsistens jeg blev mødt af, og ikke den lækre tomat-basilikum snack jeg havde forventet. Så det eneste jeg kunne tænke derefter var at det måtte man da kunne gøre bedre, så jeg googlede et par standard opskrifter på knækbrød og fandt frem til en basis opskrift der både havde en grov meltype blandet ind i og en masse kerner. Ahmen altså med sådan en god base så kan det jo næsten ikke gå galt. Og det gjorde det skam heller ikke, nu ville jeg jo bruge den her opskrift til en snack så jeg kom både lidt chili og rosmarin i dejen og toppede den af med mere rosmarin og cayennepeber samt godt med havsalt (hvilket er en kombi der varmt kan anbefales) men næste gang jeg skal lave knækbrød tror jeg at jeg deler dejen i 2 og laver den ene portion til en omgang snacks som her, og så lader jeg den anden portion være "au naturel" og skære en i nogle lidt større firkanter så man kan bruge dem til både morgenmad, madpakken eller et lille let mellemmåltid (ja fuldstændig som man ellers ville med en pakke Wasa)



Dejen formes lægges mellem to stykker bagepapir og rulles ret tyndt ud...

...Derefter skæres dejen ud i små firkanter (ca. 2 x 2 cm)...

...og til sidst pensles firkanterne med olie og drysses med rosmarin, havsalt og cayennepeber

 Salte og spicy mini rosmarin knækbrød:

200 g hvedemel
50 g rugmel
1 tsk bagepulver
2 tsk. salt
25 g sesam frø
75 g 5-korns blanding
2 spsk. olie
2½ dl vand
2 tsk. tørret rosmarin
1 tsk. chilisauce
Rosmarin, havsalt og cayenne peber til topping

Bland alle ingredienserne sammen i en skål og ælt det til en sammenhængende, let klistret dej.
Hæld derefter dejen ud på et ark bagepapir og kom endnu et ark bagepapir oven på den klistrede dej.

Rul derefter dejen tyndt ud mellem bagepapiret.
Fjern det øverste bagepapir og skær dejen ud i små firkanter (ca 2 x 2 cm).

Pensel nu dejen med lidt olie og drys med både finthakket frisk rosmarin, havsalt og cayennepeber.

Bag knækbrødene ved 180 grader i ca. 25 min, derefter brækkes de smø firkanter fra hinanden og tørres i yderligere 10 min på en bagerist til de er helt tørre, sprøde og gyldne

søndag den 28. oktober 2012

MADPLAN FRA UGE 43


Mandag: 
Tarteletter med høns i asparges 

Tirsdag: 
Kyllingesteg med ovnbagte rødder, grøn salat og Jensens favoritsauce

Onsdag: 
Cæsarsalat lavet af resten af kyllingestegen

Torsdag: 
Æggekage 

Fredag: 
Burgere 

Lørdag: 
Svinekæber og kartoffelmos 

Søndag: 
Gyros

fredag den 26. oktober 2012

PÅ UDFLUGT

I går var jeg på udflugt med klassen til Torvehallerne i København, og nøj hvor var det altså bare en fed oplevelse. Det var første gang at jeg har været derinde, men det bliver bestemt ikke sidste gang. For det var bare så fedt at rende rundt mellem alle butikkerne, og møde sælgerne der kunne fortælle alt hvad der var værd at vide om deres produkter, og hvordan de var lavet osv. Ja jeg lavede faktisk en lille aftale med mig selv om at jeg skal prøve at komme der ind i hvert fald 1 gang om måneden, og siden jeg har fødselsdag i november tror jeg at en tur med C i torvehallerne bliver min fødselsdagsgave til mig selv :D

Der er vist egentligt ikke så meget at mere at sige andet end at jeg jo selvfølgelig ikke kunne dy mig for at tage et par billeder af nogle af de ting jeg faldt over der inde, så de kommer selvfølgelig her.

Udenfor er der en masse grønthandlere med næsten alle de friske grøntsager og frugter man kunne tænke sig , og selvom det måske ikke alt sammen var helt billigt var det da heldigvis gratis at kigge rundt :)

En dejlig stor kasse med butternut squash skulle lige foreviges, og da jeg tog billedet kunne jeg næsten ikke tænke på andet end en en opskrift jeg engang lavede på søde små butternut squash muffins... mon ikke det betyder at det snart er ved at være tid til at de skal laves igen?

Hos Brioche Dorée får man de lækreste franske brød og kager

Kager fra Brioche Dorée hvor der som sagt var en masse lækre franske brød og kager og også nogle søde små mini croissanter med chokolade. En af kagerne de havde var den på billedet her, jeg ved faktisk ikke hvad det er for en kage men da jeg så de to kirsebær danne en lille fint hjerte var jeg nødt til at tage et billede. Jeg har nemlig en veninde der samler på billeder af hjerter så det her kage billede er simpelthen dedikeret til hende :D

Den butik jeg nok var mest fascineret over var Féta Kai Eliés, hvor der var en masse forskellige middelhavs specialiteter, føldeoste med forskellig smag, forskellige dips og meget meget mere. Men hvad der lige trak den her butik ekstra meget op i min bog var at alle deres flødeoste og dips alle var pyntet med diverse mønstre og grøntsager

Se her kan man virkelig se at der står nogle mennesker bag som har lagt en masse kærlighed i deres forskellige produkter


Hos Féta Kai Eliés havde de også nogle store scampi i både hvidløgsmarinade og au naturel til en flad 10'er, og det var nok det jeg havde sværest ved at gå forbi... men ihhh altså hvor jeg glæder mig til november for så skal der smovses scampi med C

Lige et close-up af de lækre hummus dips der var så yndigt pyntet 

Synes lige jeg ville vise nogle spøjse chokolader jeg fandt, og når jeg siger spøjse så mener jeg virkelig spøjse for det var med fyldte chokolader med fyld af både "Gedeost/ Timian" "Roquefort/ Ananas" "Bacon/ Tomat" og "Foie gras/ Hindbær

Det sjoveste øjeblik var imidlertid nok at gå forbi Hav.dk for lige midt i montren lå en stor sildehej, og det er jo ikke ligefrem hver dag man går forbi sådan en. Og hajen lå heldigvis sådan at næsen lige stak lidt ud af hjørnet i montren, og nu er jeg lidt af pilfinger, så jeg skulle selvfølgelig lige hen og spørge om jeg måtte røre ved hajens næse og det fik jeg sørme lov til :)

Selv hos Hav.dk er der Halloween stemning med et udskåret græskar i munden på hajen, men nu er det jo også lige om hjørnet

De lækreste is jeg har spist længe fås hos Is Á Bella

De mange varianter af cremede og farverige is - den mørke chokolade is var specielt god, ja den smagte faktisk fuldstændig som en lækker blød chokoladekage bare i is form... MUMS!!!"

Billedet her blev desværre ikke så godt men smagen var nu stadig helt i top, her er en blanding af grape og blåbær is

tirsdag den 23. oktober 2012

KÆMPEBØF TIKL SULTNE MÆND


Onsdagens tallerken med bønner vendt i en simpel vinaigrette, bearnaise sauce spicy bådkartofler og et stykke kæmpebøf

Den bedste form for tidsfordriv for mig er helt sikkert at klikke rundt i blogosfæren, og når jeg så ser noget der ser spændende ud ja så skriver jeg det mig naturligvis bag øret. Og inde hos "Maden i mit liv" så jeg for et godt stykke tid siden en opskrift på "Gigantbøf" og jeg vidste med det samme at det var noget jeg måtte prøve på et tidspunkt. Men desværre gik retten lidt i glemmebogen, men da jeg sad og sorterede mine bogmærker på computeren fandt jeg heldigvis frem til retten igen, og denne gang blev den ikke bare skrevet bag øret til en anden god gang, næ den røg skam på madplanen og i onsdags kom den på menuen til stor glæde for C (ja jeg måtte love højt og helligt at jeg ville lave den igen, så det må da tolkes som om at retten faldt i god jord)

Jeg som I kan se er der links til både Anne-Kathrines lækre blog og original opskriften, men jeg skriver dog lige alligevel opskriften som jeg lavede den nedenfor.


Bøffen steges og dækkes først med skiver af friske tomater....

... og så drysse den med ost og smides en tur i ovnen til osten er smeltet

Kæmpebøf:

 500 g hakket oksekød
2 peberfrugter finthakket
1 løg, finthakket
3 fed hvidløg, presset ellers fint revet
1 æg
1 tsk. chilisauce
Salt og peber
En god håndfuld rasp
1 - 2 tomater i skiver
En god håndfuld revet ost

Rør en fars sammen af kød, peberfugt, løg, hvidløg, æg, chilisauce, og rasp og smag til med salt og peber*
Form farsen til en stor bøf og steg den på begge sider til den er gennemstegt.
Kom der efter først tomatskiverne på bøffen efterfulgt af  osten og så skal den ellers bare en tur i ovnen ved 200 grader indtil osten er smeltet og gylden (ca. 10 min.)

Spicy bådkartofler:

1 kg kartofler, vasket og skåret i både
1  tsk. chilisauce
2 spsk. olivenolie
½ spsk. oregano
Salt og peber


Forvarm ovnen til 200 grader

Kom alle ingredienserne i en plastik pose og vend det hele godt sammen til alle kartoflerne er dækkede
Hæld kartoflerne ud på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen i ca. 1 times tid - husk at vende dem undervejs så de bliver gyldne og sprøde på alle sider



*Hvis man ikke har lyst til at smage på den rå fars kan man jo altid stege sig en lille prøve delle (det plejer jeg at gøre)

DA EN POSE PANDEKAGER FRA FRYSEREN MØDTE HR. KNORR

Tirsdagens tallerken med fyldte pandekager og en blandet salat

I tirsdags fik vi intet mindre end pandekager med fyld, og det var en ret der blev smidt sammen i et snuptag hvilket der også var godt og grundigt brug for. Jeg startede jo i skole i mandags og i tirsdags da denne ret kom på bordet kom jeg først hjem med toget kl. 17:15, og ja så skulle C og jeg jo lige have handlet ind til ugens løb så det var relativt sent da jeg trådte ind ad døren. Derfor var det rigtig rart at have en pose madpandekager liggende i fryseren og en pakke med indisk risret fra Knorr i skabet, for det betød at en lækker udgave af fyldte pandekager kom på bordet i et snuptag.

Grunden til at jeg havde pandekager liggende i fryseren er faktisk mit lille bud på et "stop spild af mad" tip, for det er nemlig sådan at hver gang jeg står med en lille liter mælk der synger på sidste vers, ja så har jeg det med at lave pandekager - både i en sød dessert udgave eller i en salt madpandekage udgave (her lader jeg bare 100 g af melet erstatte af en grovere type som spelt/ rug og undlader sukker og appelsinskal), og enten betyder det en lækker uforudset dessert til aften kaffen ellers også kommer jeg pandekagerne i poser og så ryger de ellers i fryseren til en anden god gang som f.eks. hvis man skal have hurtigt mad på en alm. hverdags aften.

1 dåse hakkede tomater hældes i bunden af  et ildfastfad og de fyldte pandekager kommes over


Ost drysses over pandekagerne og de smides en tur i ovnen indtil osten er smeltet og det hel er varmet ordetligt igennem (ca. 200 grader i 15 min.)


HOKUS POKUS LØRDAGS KYLLING

Tallerken med både fritter, remo, grøn salat og en lækker hokus pokus kylling med paprika og karry



Hovsa jeg kom lige i tanke om at det nok ikke er alle der faktisk ved hvad hokus pokus kylling er, og det var jo med på madplanen fra sidste uge, så mon ikke jeg lige skulle smide en opskrift ind på det. Og ja nu siger jeg jo opskrift men det er faktisk så simpel en ret at lave, at det nok ikke en gang kan betegnes som en rigtig opskrift. For det eneste det egentligt består af er ovnstegte kyllingelår der er drysset med salt, peber, paprika og lidt karry, ja der kan i bare se jeg sagde jo at det var en super simpel ret. Se de  fleste ville jo nok bare kalde det for lørdagskylling, men i min familie har retten nu altid heddet "Merlins hokus pokus", og der er fordi jeg da jeg var lille engang fandt opskriften i et fødselsdagshæfte* fuld af sjove idéer og en masse opskrifter (bla. Mickeys kokoskager , Dumbos choko-milkshake, Chip og Chaps tredækker m.m.) der kom ind ad døren samen med et Anders Andblad, og lige siden har den her måde at krydre og ovnstege kylling på fulgt mig og min familie.


Merlins Hokus pokus kylling:

1 pk. kyllingelår
Salt og peber
Paprika
Karry
.Forvarm ovnen til 220 grader.
Drys kyllingelårene med salt, peber, paprika og karry og læg dem i et ildfastfad.
Sæt fadet i ovnen i en lille times tid** til kyllingen er dejlig gylden sprød og mør.
Og så er der ellers bare tilbage at servere kyllingelårene i bedste lørdags kyllingestil med fritter og remo og evt. en grøn salat "on the side"
ø*Ja jeg vil næsten vove at påstå at det er den "kogebog" jeg har haft i længst tid, og selvom den er ved at være godt slidt, ja så lever den i bedste velgående og af og til bliver den stadig hevet ned fra hylden så jeg kan læse og bruge nogle af de første opskrifter jeg gav mig i kast med i køkkenet :)


**Hvis kyllingen er frossen, hvis kyllingen derimod er tøet op skal den kun have ca. 45 min.

søndag den 21. oktober 2012

MADPLAN FRA UGE 42


Mandag:
Flæskestegs sandwich med rester af stegen fra i fredags

Tirsdag: 
Pandekager med fyld af Knorr indisk risret

Onsdag: 
Kæmpebøf med spicy ovnkartofler og bønnesalat

Torsdag: 
Smørrebrød 

Fredag: 
Pasta med spinat-flødesauce

Lørdag: 
Inviterede jeg mig selv til middag hos mor, C blev hjemme og bestilte mad udefra

Søndag: 
Græsk bøf med ovnkartofler, tzatziki og grøn salat 

torsdag den 18. oktober 2012

TILBAGE PÅ SKOLEBÆNKEN

Lune kanelsnegle med en masse dejligt kanelsnask, et rigtig dejligt indslag til eftermiddagskaffen og så bestemmer man jo selv om man vil have dem med glasur på eller "au natuel"

Ja som det fremgår af titlen så er jeg kommet tilbage på skolebænken, og ja så er det nok her at den opmærksomme læser tænker "Var hun ikke lige kommet i mesterlære som kok og ellers godt i gang med sin drømme uddannelse?" Og jo det var jeg skam, men efter ganske kort tid stod det klart for mig at kokkelivet bare overhovedet ikke passede til mig (hvilket var lidt af et chok da jeg var sikker på at kok ville være et perfekt job for mig) men med de lange dage, og med beskeder om at jeg kunne bruge min fagforening til nul og nix i den her branche hvis jeg ellers ville noget andet end at slænge wiener schnitzler over disken på en landevejs kro, ja så kunne jeg godt se at jeg ville være helt kørt ud inden for ganske kort tid, og helt sikkert komme fuldstændigt til at miste min glæd for madlavning og alt hvad det ellers indebære. Og det var jo ligesom ikke rigtig derfor at jeg valgte at uddanne mig til kok. Så jeg ringede til min køkkenchef og fortalte ham pænt at jeg var nødt til at gøre brug af mine 3 mdr. prøvetid og sige op. Men nu var gode råd jo dyre, for da jeg kom i mesterlære betød det samtidig at jeg skulle meldes ud fra skolen i Slagelse og overflyttes til Hotel og Restaurant skolen i Valby, så jeg stod faktisk lidt i ingenmandsland og kunne ikke få færdiggjort mit grundforløb samtidig med at jeg lige pludselig stod uden både indkomst og uddannelse Arrgh. Og det ville vist være en ret stor underdrivelse at sige at jeg hang med mulen i et godt stykke tid bagefter, men en dag kom vores roommate A ind til mig og bad mig om at tage en snak med hans mor, for hun er nemlig ernæringsassistent, og efter en god lang snak fandt vi i fællesskab ud af at det nok ville være en rigtig god idé for mig at prøv at søge ind på grunduddannelsen som ernæringsassistent. Jobbet er nemlig stort set det samme som kok, der er bare bedre arbejdstider og vilkår, så jeg har simpelthen søgt ind på Hotel og Restaurant skolen i Valby med henblik på at blive ernæringsassistent, og i mandags havde jeg første skoledag med en hurtig introduktion der bare bekræftede mig i at det her er det rigtige valg (og er det ikke også noget med at man siger at 3. gang er lykkens gang ;))
Så nu har jeg endelig fundet glæden i hverdagen igen, og selvom det da er lidt hårdt at skulle op kl. 5:00 for at være i skole kl 8:00 ja så er det 100% det værd, og der er endnu mere motiverende når man ved at man har lidt lækkert ventende på sig der hjemme f.eks. lidt kanelsnegle der er klar til lige at lune til eftermiddagskaffen efter en lang skoledag. Og det er præcis hvad jeg har haft liggende her i starten af ugen, for i weekenden lavede jeg nemlig en god portion dej (dobbelt af den nedenfor) der både blev til pizzabunde, et landbrød, lidt boller og en masse kanelsnegle. Ja det var faktisk en rigtig god all-round dej som jeg fandt i en af mine Jamie Oliver bøger.

Kanelsnegle/ all-round brød dej:

1 kg mel
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
1 pk. gær
650 ml lunkent vand
4 spsk. oliven olie
Fyld:
125 g blødt smør
125 g sukker
1 ½ spsk. kanel

Start med at lave fyldet ved at piske smør og sukker sammen til det er blødt og cremet og det meste af sukkeret er opløst, derefter røres kanelen i.
Rør gæren ud i det lunkne vand og stil det til side i 5 min.

Ælt derefter mel, sukker og salt ind i gærblandingen (jeg plejer at køre det sammen på min røremaskine, men man kan selvfølgelig også gøre det ved håndkræft)
Når mel og gærblandingen er æltet godt sammen hældes olien ned i dejen og så skal den ellers æltes sammen i min. 10 min

Herefter deles dejen i 2, den ene del formes til en stram kugle og stilles til hævning et lunt sted til dejen er fordoblet i størrelse (45 min til 1 time)
Den anden del dej rulles ud til et rektangel (tykkelsen er jo lidt en smags sag)

Smør fyldet ud i et jævnt lag på den udrullede dej, og rul den derefter nogenlunden stramt sammen til en pølse.
Skær "pølsen" ud i stykker på 1 - 2 cm. tykkelse og læg dem på en bageplade med bagepapir og tryk dem lidt flade.

Derefter stilles også kanelsneglene til hævning i en lille times tid.
Når der er gået en time slås luften ud af brødet og det formes endnu engang til en stram kugle og stilles til efterhævning i endnu en lille times tid.

Kanelseglene derimod er klar til at blive bagt, og det sker ved 200 grader i ca. 15 min indtil de er dejligt gyldne.

Når brødet skal bages sker dette også ved 200 grader dog skal det have lidt længer, det skal nemlig bages i små 30 -35 min til det er gyldent og lyder hult når man banker let på bunden.

fredag den 12. oktober 2012

OLD SCHOOL TARTELETTER

Torsdagens tallerken med tarteletter og et par nyplukkede tomater fra mors have"

Så stod middagen endnu engang i mormor madens tegn, tirsdag fik vi jo æbleflæsk, i går fik vi frikadeller og i dag var det intet mindre end tarteletter der stod på menuen. Og ja det er faktisk først i dag gået op for mig at jeg ved et rent tilfælde har fået lavet en uge hvor det er gode gamle danske retter der er i centrum (i morgen er det nemlig planen at vi skal have flæskesteg med hele moletjavsen), men af og til er det nu også meget rart med mormor mad. Der er selvfølgelig mange måder at lave retten her på  og for en hurtigere udgave kan man købe en pakke kyllingebryster og så koge dem indtil de er møre i en gryde med vand og en bouillonterning, derefter fortsætter man som sædvanligt med en opbagt sauce og en dåse asparges. Normalt er det sådan at jeg ville lave en omgang høns i asparges fyld til mine tarteletter, men da jeg for nogle uger siden var ude for at handle så jeg at der i Bilka var tilbud på 3 frosne kyllinger for 89 kroner så de blev da købt og har siden ligget og fyldt godt i fryseren. Så da valgte faldt på at vi skulle have tarteletter til aftensmad blev en af kyllingerne tøet op og så blev der ellers lavet tarteletter på old school maner hvilket både betød en helt kogt kylling og en jævnt god kyllingefond.

Opskriften her kan man faktisk bruge til mange forskellige ting, man kan koge en hel kylling som jeg gjorde, og så gemme kødet til tarteletter som her, hønsesalat, pitabrøds fyld, kyllinge tacos og meget mere. Suppen der er tilbage efter kødet er kogt kan man bagefter koge ind til en virkelig god kyllingefond de kan bruges som base i forskellige supper, saucer og lignende.

Den mørke og meget lækre kyllingefond

Tarteletter med høns i asparges:

1 stor kylling, delt i lår, bryst, vinger og skær eller bræk derefter resten af skroget i to dele
2 gulerødder, groft hakket
1 løg, groft hakket
1 porre, groft hakket
Ca. 1 spsk. sellerisalt
3 laurbær blade
Et par kviste timian
Et par kviste salvie
1 spsk. peberkorn
50 g smør
50 g mel
½ liter mælk
2 dåser asparges i stykker
Salt og Peber

Varm en suppegryde op til den er næsten rygende varm og brun alle kyllingestykkerne i den - også skroget.
Drys derefter kyllingestykkerne med sellerisalt og kom gulerødder, løg og porre samt  krydderier ned i gryden til stykkerne.

Vend det hele sammen og hæld vand på til det dækker.
Kog kyllingen indtil den er mør og gennemstegt ca. 30 - 45 min.
Når kyllingen er færdig tages den op af suppen og køles lidt af før alt køddet plukkes af benene
Kom derefter alle benene tilbage i gryden og kog suppen videre i en times tid, bagefter sies suppen og koges evt. yderligere ind for en mere koncentreret smag.

Nu er der bare tilbage at lave en opbagt sovs ved at lave en melbolle af det smeltede smør og melet.
Bag smørbolle af i et minutstid og hæld mælken i til du har en tyk sovs.

Kom nu både kyllingekød og asparges i sovsen og vend det hele godt sammen, hvis konsistensen er for tyk spædes der op med suppe kyllingen er kogt i og evt. asparges vandet.
Smag til med salt, peber og kyllinge fonden og kom fyldet i lune tarteletter

torsdag den 11. oktober 2012

I SENG MED BRØDRENE PRICE

En ordentlig skudefuld æbleflæsk i ægte mormor stil var hvad der blev disket op med i tirsdags

Ok indrømmet, det her er måske ikke den kønneste ret jeg har vist her inde på bloggen. Men hvad den ikke har med sig i skønhed vejer den heldigvis op for i smag. I går stod der nemlig æbleflæsk på menuen, og ja faktisk var det endnu en gang noget vi ikke helt havde planlagt i vores madplan, og jeg lover at det næsten ikke var min skyld at vi endte med endnu en gang at have en uge med småændringer i madplanen. C og jeg har nemlig en lille tradition for at hvis ikke vi kan sove, ja så bliver der smidt en DVD med Brødrene Price på flimmeren, og så ligger vi ellers og falder i søvn til de to herlige brødres annektdoter fra den gastronomiske verden. Ok jeg må da lige indrømme at det måske virke som bedre sovemedicin for C end det gør for mig, jeg mener det er jo stort set madsnak det hele så for et madøre som mig er det nogle gange lidt svært ikke at lade sig rive med af deres opslugende fortællinger :)

Men altså da vi skulle sove natten til igår tonede afsnittet "Kære lille mormor" frem på skærmen, og inden længe begyndte begge vores maver at tigge og be for at få æbleflæsk som mormor lavede det. Så igår smuttede vi ud for at handle ind til retten så vi kunne få stillet den lille sult, og få maverne til at tie stille for en stud. Og ja jeg har sagt før, men siger det da gerne igen "når maven snakker og tænderne læber i vand, ja så er det nogle gange alt for svært at sige nej til sin mand" ;)

Æbleflæsk:

12 let saltede skiver flæsk
6 sore madæbler
Sukker efter smag

Steg flæsket sprødt på en tør pande og lad det dryppe af på fedtsugende papir.
Mens flæsket steger skrælles og udkærnes æblerne samt skæres i både.
Fedte fra flæsket hældes fra, men lidt skal dog blive tilbage i panden så æblerne kan steges i det indtil de begynder at falde sammen.
Smag æblerne til med lidt sukker hvis det er en syrlig sort der er brugt og server æbler og flæsk sammen med lidt rugbrød

søndag den 7. oktober 2012

MADPLAN FRA UGE 40


Mandag: 
Vi forkælede os selv med lidt takeout fra vores yndlings pizzaria

Tirsdag:
Kylling chow mein 

Onsdag: 
Oksesteg med flødekartofler og tomatsalat

Torsdag: 
Sandwiches med rester at stegen fra igår

Fredag: 
Sur-sød reje wok

Lørdag: 
Taco skåle med kylling 

Søndag: 
Pasta carbonara 

lørdag den 6. oktober 2012

LYSERØD LØRDAG


Så er det jo idag at det er lyserød lørdag og landet over er der fokus på brystkræft gennem forskellige events der samler penge ind brystkræftsagen. Og her på Den Sultne Studerende er dette ingen undtagelse, godt nok hjælper jeg ikke direkte med indsamlingen, men jeg vil da opfordre til at man, som jeg selv har gjort, går ind og giver et bidrag på kræftensbekæmpelses hjemmeside. Men nu er det jo en madblog så selvom det her egentligt er ment som et opfordrende indlæg der skal hjælpe lidt til at samle ind til et godt formål, ja så vil jeg da selvfølgelig også smide en opskrift ind på nogle lækre lyserøde cremefyldte éclairs man kan forkæle sig selv eller dem man holder af med efter man har støttet en god sag*

Lyserøde Éclairs

100 g smør
2 dl vand
125 g mel
lidt salt
2 spsk. sukker
1 knsp. bagepulver
3 æg
Fyld efter eget valg
Pynt:Glasur af flormelis og vand farvet lyserødt med frugtfarve
Lidt hakkede nødder

Forvar ovnen til 200 grader.
Kom vand, smør, sukker og salt i en gryde og smelt det langsomt ved middelvarme.
Når smørret er smeltet kommes mel og bagepulver i og det røres hurtigt sammen til en "smørbolle)

Tag gryden af varmen og lad den køle af i 2 - 3 min.

Derefter piskes æggene ind i dejen et ad gangen
Kom nu dejen i en sprøjtepose (eller fryse pose) og sprøjt "pølser ud på en bageplade med bagepapir (ca. 5 cm lange)

Bag "pølserne i ovnen i 20 - 25 min og afkøl dem bagefter på en rist**.

Når éclair skallerne er afkølede kan man gøre to ting, man kan enten tage en sprøjtepose med en spids tyld på og sprøje fyldet ind i skallerne, eller man kan skære skallerne halvejs igennem med en lille kniv og så komme fyldet i herefter.

Pynt herefter dine éclairs med lyserødt glasur og lidt hakkede nødder

*Det skal lige siges at selvfølgelig bestemmer man helt selv om man vil støtte eller ej, og man kan sagtens bare vælge at lave éclairs simpelthen fordig de nu altså bare smager virkelig godt.

**Tag en éclair skal ud af ovnen for at tese om de alle sammen er færdige, i tilfældet af at de ikke er bagt helt færdige er det kun en der falder sammen og ikke en hel pladefuld

DET SURE SKAL SOM REGEL TAGES MED DET SØDE

Fredagens tallerken med en lækker asiatisk sur-sød ret med rejer

I sidste uge fik vi jo som bekendt hjemmelavet sushi med bl.a. rejer, og til det formål havde jeg købt en pose frosne tigerrejer. Men selvfølgelig brugte jeg ikke alle rejerne til sushi, så halvdelen røg tilbage i fryseren til en anden god gang, og den anden gode gang blev så i går hvor jeg hev rejerne op af det frosne skattekammer så vi kunne få en sur-sød reje wok med ris til aftensmad. Faktisk er det en ret jeg i en periode lavede ret ofte, men efterhånden er det det desværre endt med at jeg har fået lavet den mindre og mindre, ja jeg tror faktisk at sidste gang jeg lavede den var mens jeg boede hjemme (hvilket snart er ved at være et par år siden), men nu var tiden inde til et comeback, og det var et der blev mere end godt taget i mod af C (ja jeg kom måske endda til at love at det var en ret jeg nok skulle lave noget oftere til ham :))

Sur-søde rejer:

200 g tigerrejer (husk at pille dem og fjerne tarmen)
1 spsk. revet ingefær
1 rød chili, finthakket (man kan evt. fjerne kernerne hvis man ikke er til stærk mad)
1 stort fed hvidløg, finthakket
½ løg, hakket
1 lille dåse ananas i tern (der skal bruges både frugt og saft)
½ rød peber, skåret i tern
½ gul peber, skåret i tern
1 god håndfuld bønnespire
1 lime, saft og skal
Salt og peber
1 spsk. honning

Varm en wok op til den er rygende varm (man kan selvfølgelig også bare bruge en stor stegepande)
Når wokken er varm kommes ingefær, hvidløg og chili i.
Når det begynder at tage lidt farve kommes løg og peberfrugt i og det hele svitses i et minutstid.
Nu dumpes rejerne i og det hele steges indtil rejerne skifter farve og lige netop er gennemstegte.
Når rejerne er lige ved at være færdige tilsættes ananas, bønnespire og lime.
Smag til med salt, peber og honning og server over ris.

torsdag den 4. oktober 2012

SALAT TIL ALLE DE TOMAT TOSSEDE



Igår var det egentligt meningen at vi skulle have haft tacoskåle til aftensmad, men da C og jeg var ude og handle fandt han en lækker oksesteg nede i køledisken, og ja det betød så lige en hurtig redigering at denne uges madplan. Men hey når nu man står med en god steg i hånden så er det nu ret svært at undgå at tænderne løber i vand, så stegen blev smidt i kurven og tacoskålene må vente til en anden dag. Til oksestegen igår fik vi noget så traditionelt som rødvins sauce og flødekartofler, og nøj hvor var det altså bare noget der tog kegler. Flødekartoflerne fik C lov at lave, for efter min mening laver han altså bare verdens bedste flødekartofler (desværre laver han dem dog ikke så tit), selvfølgelig skulle vi også have lidt grønt til maden og her faldt valget på en måske lidt anderledes tomatsalat. Normalt ville man jo nok lave den med tomater og mozzarella, men da C ikke er så vild med ost så valgte jeg at lave en tomatsalat med rødløg og avocadocreme som jeg engang så inde hos Coco & Co, og det skal nok blive en salat vi kommer til at få mange gange herhjemme for den var super hurtig at smide sammen og så smagte den altså bare virkelig godt.

Gårsdagens middag med oksesteg, rødvins sauce, tomatsalat og flødekartofler 


Tomatsalat med avocadocreme:

6 tomater skåret i skiver
½ rødløg, fint hakket
2 avocadoer
3 spsk. cremefraiche
Saft fra ½ citron
½ tsk. spidskommen
Chilisauce
Balsamico
Pebermix og salt

Læg tomatskiverne på en tallerken og krydr dem med pebermix og salt og drys det finthakkede løg over.
Derefter blendes avocado sammen med cremefraiche, citronsaft og spidskommen, smag til med salt, peber og chilisauce.
Fordel avocadocremen over tomatskiverne og dryp balsamico over salaten
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...