torsdag den 30. april 2015

RETURN OF THE HVEDE


I dag er det jo som bekendt aftenen hvor familien Danmark mæsker sig i lune hveder før vi bruger morgendagen på at bede løs for fuld udblæsning... host, host eller noget. Men det er jo også torsdag, så i TBT ånden (throwback thursday) ville jeg lige tage et tilbageblik på mit allerførste indlæg hvor jeg delte min families opskrift på hveder.
Indlæget er fra april 2013, og kommer lige tidsnok til at alle os Sultne Studerende. kan nå i køkkenet og smide en enkel dej eller to sammen inden vi skal mæske os i nybagte hveder i aften.

---------------------------------------------------

Så er det jo imorgen at det er Store Bededag, og det betyder at det er i aften at vi skal hygge os med varme hveder og en stor kop te. Opskriften har jeg fået af min mor, og det er faktisk den opskrift jeg har bagt hveder efter hvert år, så den er helt sikkert blevet gennem testet og jeg kan varmt anbefale dem

Herhjemme er vi dog altid nødt til at have både hjemmelavede- og købte hveder da C insisterer på at vi også skal have de købte hveder da de fungere som et helt nostalgitrip for ham... oh well i det mindste synes han stadig at mine smager bedst ;)

Det er faktisk rimelig nemt at ælte sådan en hvede dej sammen, så hvis ikke I har fået bagt jeres hveder endnu er der stadig lidt tid at løbe på så I kan bage nogen selv hvis lysten skulle melde sig.

Nu sagde jeg jo at opskriften var min mors, men jeg har dog stadig lavet en lille ændring i den. Jeg faldt nemlig over et rigtig godt hæve tip inde hos "Maden i mit liv" og det er at man kommer et ildfast fad ind i en slukket ovn med kogende vand i og så stiller man bare pladen med de ubagte hveder ind og hæver indtil de er fordoblet i størrelse... ja jeg skal også have testet den her hæve metode med andet bagværk, for hold da op hvor bliver udbyttet barer suverænt godt.

Hvis I vil læse mere om St. Bededag og hvorfor vi spiser barme hveder dagen før, så kan I læse lidt om det HER


Efter min mening er hveder aller bedst når de er blevet ristet let og smurt med smør, men mon ikke også der kommer noget af det skønne marmelade fra Rigoni di Asiago på

Hveder - ca. 20 stk:

2 ½ dl lunkent vand
50 g gær
1 æg
50 g flormelis
10 g salt
3 g kardemomme
550 g hvedemel
75 g smør, skåret i tern

Opløs gæren i det lunkne vand.

Tilsæt resten af ingredienserne (undtagen smørret) og ælt det næsten sammen.

Når man har en næsten sammenhængende dej æltes smørret ind i dejen, og så skal man ellers bare rulle ærmerene op og ælte dejen godt igennem i min. 10min - eller køre den i 5 min. ved middel hastighed på røremaskinen hvis man har sådan en.

Lad nu dejen hæve til dobbelt størrelse.

Herefter skal dejen IKKE slås ned nu men blot formes til ca. 20 små boller.

Stil bollerne forholdsvis tæt på en bageplade og kom dem ind i en slukket ovn sammen med en skål kogende vand for at efterhæve.

Når bollerne har efterhævet i ca. 1 time (eller de er hævet til dobbelt størrelse) tages de ud af ovnen.

Tænd nu for ovnen, når den er 200 grader varm bages bollerne i 15-20 min eller indtil de er let gyldne*

*De skal ikke pensles med æg, det er en meget luftig dej (p.g.a hæve metoden) så hvis man begynder at pensle dem falder de sammen - også selvom man er meget forsigtig. Trust me jeg har testet det for jer så I ikke behøver at begå samme fejl.

THROWBACK THURSDAY - UGENS MÅLTIDER

Torsdag:
Boller i karry med ris og ærter 

Fredag:

BBQ marineret svinemørbrad med bacon, röstier, broccolisalat og bearnaise sauce

Lørdag:

Svigerfar havde fødselsdag, så vi spiste lækker grillet mad hjemme hos svigermekanikken

Søndag:

Rullesteg med svesker og æblebåde, kogte kartofler, skysauce og broccolisalat

Mandag:

Hjemme lavet filet 'o' fish

Tirsdag:

Nakkesteg stegt som en flæskesteg med kogte kartofler, skysauce og dampede bønner

Onsdag:

C diskede op med hans speciale, pasta bolognese ala mamma dolmio 


onsdag den 29. april 2015

BANGERS AND MASH

Det engelske køkken har fået mange hug for at være et af de sorteste kapitler i gastronomiens historie, maden er blevet kaldt smagsløs, kedelig, grim og ikke mindst fedtet, og måske var det engeng sandt at de kære briter ikke tog det med maden særligt højtideligt. Men den dag i dag tegner der sig altså et helt andet billede af den engelske madkultur. Briterne er nemlig begyndt at værne om de gamle klassiske engelske retter igen, og man kan stort det ikke tage til London nu om dage uden at støde på en restaurant som stolt bryster sig over at kunne servere byens bedste "fish 'n' chips", den mest ooey goey søde "sticky toffee pudding" eller den rødeste "sunday roast with all the trimmings".

For et års tid siden hørte jeg nok også blandt dem som så skævt til de engelske dekikatesser, men da vi var i London sidste sommer fik jeg jo muligheden for at smage på mange af de engelske herligheder, og jeg mildest talt mæskede mig løs i både "fish 'n' chips" og de fantastiske herligheder man kan finde ved en rigtig engelsk afternoon tea. Så det var faktisk først da jeg havde været ovre og smage på sagerne at jeg fik øjnene op for at enegelsk mad faktisk ikke var så ringe endda, og jeg har da også taget mig selv i flere gange at drømme mig tilbage til en rigtig afternoon tea... men der er jo bare ikke rigtig det samme at lave et kæmpe fad med te, kage og sandwiches til sig.

Ak ja hvem der bare var i London igen...

Til gengæld så havde jeg ingen skrupler med diske op med den her anglofile aftensmad til C på en mørk dag i november, da vi sad og tænkte lidt tilbage på vores sommer ferie. 
Det er lagt an til comfort food i hæjeste klasse med den her ret, og det er virkelig en af mine favoritter når det kommer til engelsk pub mad. Den består af noget så simpelt som pølser og kartoffelmos, men altså pølser og kartoffelmos klinger jo bare ikke lige så godt i munden som englændernes navn for samme ret... nemlig "bangers and mash".
I englang spiser man som regel ferske pølser, så det går altså ikke at servere alm. frankfurtere nede fra grillen til den her ret. Prøv istedet at se om du kan finde en god fersk pølse, netto har f.eks. af og til nogle ret gode ramsløgs medisterpølser som passer perfekt til den her ret.... og jeg siger mare at akke jer anglofile Sultne Studerende derude vil elske den her ret, for den er virkelig yummylicious


Yorkshire pudding 4-6. pers:

250 g mel
1 tsk. salt
4 æg
2 æggeblommer
3 dl mælk
3 dl vand
2 spks. oliven olie

Bland mel og salt i en skål og rør æggene og blommerne i til det bliver til en blød dej.

Pisk nu mælk og vand i til dejen har konsistens som en pandekage dej.

Lad dejen hvile på køl i 30 min.

Hæld nu olien i en muffinform, der skal være nok i alle hullerne til at dække bunden af dem og gerne ca. ½ cm i hver form, og stil formen i ovnen mens den varmer op.

Forvarm ovnen til 220 grader

Når olien er rygende varm hældes dejen ned i hver form og stilles i ovnen i ca. 20 min.... men husk ikke at fylde formene mere en halvt op.

Når yorkshirene er hæve flot op og er blevet gyldne er de færdige.

Sådan skulle dine yorkshire gerne se ud...
...og sådan ser de ud hvis der ikke er nok olie i formen, for så er der stort set ingen chance for at de kommer ud.






Onion gravy:

30 g smør
6 løg, skåret i skiver
½ spsk. sukker
1 spsk. mel
400 ml svine fond
1 tsk. worcestershire sauce
Salt og peber
Evt. kulør

Smelt smørret og svits løgene heri.

Lad nu løgene simre under løg ved svag varme i 10 min.

Tilsæt nu sukkeret og lad løgene simre i yderligere 15-20 min. under omrøring til al væsken er fordampet og løgene er blevet gyldne og karamelliserede.

Tilsæt melet og bag det lidt af sammen med løgene.

Hæld nu fonden på lidt ad gangen og lad saucen koge op.

Når saucen er tyknet smages den til med worcestershire sauce, salt og peber

Kartoffelmos:

1 kg bage kartofler
Ca. 2 dl mælk
2 spsk. smør
Salt og peber.

Skræl og kog kartoflerne, men lad være med at komme salt i vandet.

Når kartoflerne er færdige hældes vandet fra og kartoflerne moses, hvis man ikke har et en kartoffelmoser klarer en el-pisker opgaven nemt.

Kom smør sammen med salt og peber i og pisk det ind i mosen.

Hvis man synes at konsistensen er tilpas nu er mosen færdig, ellers kan man langsomt piske lidt mælk ind i mosen indtil konsistensen er tilpas.

lørdag den 25. april 2015

ANDESALAT MED SMAG AF THAILAND


Efter alle de tunge gryderetter der har floreret her på bloggen det seneste stykke tid tænkte jeg at det måtte være tid til at få en let og frisk salat på menuen, men med to sultne herrer i huset vidste jeg at det bestemt ikke ville være nok kun at stille an med nogle små tøsede spæde salat blade.

Så for at stille min lyst til en let aftensmad, og undgå at mændene skulle gå sultne i seng, fik jeg intet mindre enden genistreg. En genistreg som bestod i at lave en let og krydret thai inspireret andesalat som tilgodeså mit ønske om en let aftensmad, og servere denne salat over nogle dampende ris som gav mændene nok fylde til at mætte dem.

Det lyder måske lidt sært at spise en salat over en skål ris, men den røde karrydressinng som jeg havde vendt i salaten sammen med andekødet bandt simpelthen hele retten så godt sammen at den gik op i en højere smagsenhed.

Salaten ente med at smage super godt, og surprise, surprise, alle tre Sultne Studerende i vores lille hjem gik både mætte og tilfredse i seng efter en portion af den her salat.

Thai inspireret andesalat - 2 pers:

2 kopper kogte ris.

1 andebryst
salat
peber
6 lycheer, skåret i små stykker
½ granatæble
3 forårsløg, fint snittet 
½ udkernet agurk, i skiver
2 håndfulde salat mix
½ rød chili, i tynde skiver

Dressing:
1 dl. kokosmælk
1½ spks. rødkarry pasta 
4 spks. fishsauce
2 - 3 spsk. limesaft.

Skær skindet af brystet og skær det i ½ cm. brede strimler

Krydr kødet med salt og peber og stil det til side.

Steg nu skindet på en varm pande så fedtet smelter fra, og lad skindet stege videre i nogle minutter til det begynder at blive sprødt.

Når skindet er sprødt stilles det til side, og kødet brunes ved høj varme i ca. 1 min. efter 1 min. skrues der ned til middel varme og køddet steges videre i ca. 6 min. eller til det er gennemstegt.
  
Skær nu brystet i tynde skiver og vend det sammen med resten af ingredienserne.

Pisk dernæst dressingen sammen og vend den i salaten.

Fordel nu de kogte ris på et fad, top med salaten og drys til sidst det sprøde skind over.


torsdag den 23. april 2015

THROWBACK THURSDAY - UGENS MÅLTIDER

Torsdag:

BBQ marineret kalve flanksteak, bagte kartofler med ramsløgs smør, ratatouille og blomkåls bearnaise ala klidmoster 

Fredag:

Et af vores vennepar har både fået ny bebs og nyt hus, så vi var et smut forbi for at se begge dele og blev til mad hvor vi fik en lækker gryderet med ris og hvidløgs flutes... aftensmad lige efter C's hoved

Lørdag:


Søndag:

Vi fik en vaskeægte "one pot wonder" med svineskanker stegt i æblemost, ovnstegte rødder og kartofler og en grøn salat "on the side"

Mandag:


Tirsdag:


Onsdag:

Vi havde så meget lasagne tilovers at det blev til dagens aften, en kæmpe bonus da vi skulle i biffen til forpremiere på "Avengers - Age of Ultron" og ikke rigtig havde tid til at lave mad før filmen 



søndag den 19. april 2015

GRYDERET IGEN, IGEN

Så blev det til endnu en grydet her på bloggen, ja jeg ved godt at der har være en del af dem her på det sidste. Men der er fordi det altså bare er sådan noget nemt mad at smide sammen i hverdagene, jeg mener en gryderet er jo et lille vidunder som har en masse smag i sig, uden at kræve de helt store armbevægelser i køkkenet.... nårh ja og så er det jo min kære mands livret.

I dag er det dog ikke bare en hvilken som helst gryderet jeg udsætter alle jer Sultne Studerende for, nej jeg hiver jeg med på et lille lyn visit til Indien. I dag står der nemlig curry på menuen her inde på bloggen, og hvem elsker ikke en god indisk curry, jeg mener der er jo en type mad som praktisk talt er uimodståelig. 

Dagens curry er en ret heftig sag som ligger en god bund i maven, da det hovedsageligt består af kartofler. Derfor er det en ret som står bedst alene og altså ikke behøver at blive serveret over ris i modsætning til mage andre curry's.
Herhjemme er vi ikke så gode til det der med kødløse dage, derfor tilsatte jeg en smugle oksekød til retten. Men det er faktisk en ret som ville være en rigtig god vegetarret, hvis der altså bare lige blev tilsat lidt kikærter eller tofu i stedet for okse.

Kartoffel-spinat curry med oksekød - 4 pers.:

1 strot løg, skåret i både
4 fed hvidløg, fint hakket
1 spsk. olie
300 g oksekød i tern, evt. gullasch tern*
1 kg små kartofler, skåret i kvarte
2 spsk. garam masala
1 spsk. karry
2 dl vand
200 ml kokosmælk
500 g spinat
Salt


Svits løg og hvidløg ved middel varme i olien.

Efter ca. 5 min. tilsættes kødet og det brunes godt af.

Kom nu kartoflerne og krydderierne ned i gryden, svits det i et kort øjeblik og tlsæt vandet.

Lad nu retten simre under låg til køddet og kartoflerne er mører, og vend kokosmælk og spinat i.

Når spinaten falder sammen smages retten til med en smugle salt.


d
*Man kan også sagtens lave det til en ren vegetarret, så skiftes køddet naturligvis bare ud med eksempelvis kikærter, tofu eller lignende.

torsdag den 16. april 2015

KALKUNGRYDE MED KOKOS

Vi er ret store fans af gryderetter herhjemme, uanset om der er svin, okse, kalkun eller kylling på menuen. Så længe der er godt med smagfuld sauce og møre stykker kød, ja så er det altså bare i vinkel. Nu ved jeg jo godt at vi er ved at gå de lysere tider i møde, og derfor er der jo også nogle som mener at gryderet sæsonen er ved at være passé. Men når man bor sammen med en mand som C, ja så er hele året altså gryderet sæson, for den mand han ved altså bare intet bedre end at sidde med en skålfuld ris overhældt med en rigelige mængder gryderet... og hvis jeg virkelig har flottet mig, så serveres der naturligvis også små 80'er miniflutes til. 

Men i sidste uge kom jeg altså til at købe mig et kalkunbryst, og jeg skal hilse og sige at sådan en fætter bestemt ikke er lille, men det var et godt tilbud, så naturligvis røg den i kurven. Jeg havde nemlig besluttede mig for at trylle den om til hele to forskellige gryderetter, for så havde vi jo mad til nogle dage. Jeg lavede begge retter samtidig, og jeg havde faktisk tænkt at vi skulle have den ene gryderet om mandagen, og den anden gryderet om tirsdagen hvilket ville give i hvert fald den ene lov til at trække til dagen efter. Men der endte faktisk med at være så meget i gryderne at jeg ud over at have mad til mandag-tirsdag, også kunne smide en pose af hver gryderet i fryseren til en anden god gang hvor der er run på i hverdagen.... BONUS!!!

For lige når det gælder gryderetter, ja så har de fleste nok hørt mor eller mormor snakke om at de bliver bedre af at stå til dagen efter. og der er altså noget om snakken. For når sådan en gryde fuld af diverse herlighedder for lov til at stå og trække, ja så er det faktisk som om at alle de smage man har tilsat bliver forstærket på skønneste vis, og det betyder at man ender man med at stå med en gryde hvor der er skruet max op for smagen, men hvor man måske har arbejdet med den i max. 15 min. 

Den ene gryderet var på bestilling fra herren i huset, som mente at det var lang tid siden at vi havde fået "ondt i maven mad", den anden er en af mine yndlings gryderetter, som jeg aldrig har fået smidt på bloggen. For lets face it, en gryderet tager sig jo ikke just pæn ud på billeder, men nu for i altså opskriften på den alligevel, for damn den er nu altså bare god.

Kalkungryde med kokos  5 - 6 pers:

1 spsk. olie
3 tsk. karry
1 kalkunbryst, ca. 900 g
2 løg, skåret i skiver
1 stykke ingefær på ca.3 cm, fint revet
4 fed hvidløg, fint revet 
1 tsk. sriracha chili sauce
2 dl ketjap manis
1 lille dåse ananas i tern
400 ml kokosmlk
50 g kokosmel, ristet 
1 pose wokmix

Svits karryen i olien, og svits derefter køddet i karryen

Kom nu løg, ingefær, hvidløg og chili sauce i og steg indtil løgene begynder at blive klarer.

Nu er det tid til at komme ketjap manis i sammen med ananas, ananas saft og kokosmælk, og så skal retten ellers bare stå og simre i små 30 min.

Til sidst vendes grøntsager og kokosmelet i og varmes igennem, og så skal retten ellers bare serveres over ris.

THROWBACK THURSDAY - UGENS MÅLTIDER

Torsdag:

Menuen stod på hokus pokus kylling med fritter, remoulade, grøn salat og frisk agurkesalat 

Fredag:

Vi fik rigtig snasket fredags mad i form af grilled chicken nachos med nacho oste sauce, pico de gallo salsa, guacamole og lidt salat

Lørdag:

Søndag:

Herren i huset havde bestilt mørbradgryde med ris, så det kom naturligvis på bordet

Mandag:


Tirsdag:

Kalkungryde med kokos og ris

Onsdag:

Pizza

tirsdag den 14. april 2015

DEN PIPMPEDE KARTOFFEL PIZZA











Wow jeg kan næsten ikke komme mig over hvor godt det her smager, jeg mener, der er jo de bedste elementer fra to verdener. Pizza og en bagt kartoffel med hele svineriet i en og samme delikat pakke... ahmen altså "what's not to like".

Der er den sprøde pizzabund, de bløde kartoffelskiver, den cremede osteceme, salte bacon stykker, smeltet cheddar og friskt hakket purløg. Det er jo som at smage et lille stykke af himlen i hver bid, og jeg kan næsten ikke vente med at komme den her sag på madplanen igen!


Når det gælder pizzadelen i den her "loaded baked potato pizza" så kan man jo gå to veje, enten kan du lave din egen dej, eller du kan tage den nemme løsning og købe en færdiglavet dej fra supermarkedet. Og hvis jeg skal være helt ærlig, så tog jeg altså den nemme udvej, for når det gælder oversprings handlinger i køkkenet så er jeg bestemt en af  fortalerne


Loaded baked potato pizza:

1 stk, pizza bund (enten hjemmebragt eller hjemmebagt)
200 g flødeost
2 fed hvidløg
1 spsk. oregano
2 spsk. olivenolie
2 spsk. parmesan 
Salt og peber
250 g kartofler, skåret i tynde skiver
1 pk. bacontern, sprødstegt 
2 håndfulde revet cheddar 
3 spsk. purløg, fint hakket 
Evt. creme fraiche 

Forvarm ovnen til 200 grader

Rul bunden tyndt ud og læg den på en bageplade.

Rør nu flødeosten sammen med hvidløg, oregano, olivenolie og parmesan og smag til med salt og peber.

Smør ostecremen ud på pizzabunden og top med kartoffelskiverne.

Drys de sprødstegte bacontern over kartoferne og drys dernæst cheddaren over.

Bag pizzaen i ovnen i ca. 20-25 min.eller indtil pizzaen er dejligt gylden og sprød.

Inden pizzaen skæres drysses der lidt fint hakket purløg over, og hvis det skal være en rigtig fræk pizza drisles der også lidt creme fraiche over.


torsdag den 9. april 2015

THROWBACK THURSDAY - UGENS MÅLTIDER


Torsdag:

Mine forældre havde fødselsdag, og inviterede os ud at spise på en af de Kinesiske restauranter i Næstved  

Fredag:

Der var blevet lavet lidt for meget kartoffelsalat ud på arbejdet, så vi fik lov til at tage det overskydende med hjem... BONUS. Så jeg tænkte at det perfekte tilbehør til sådan en omgang var oven fried chicken, en grøn salat og purløgs-dild dressing

Lørdag:

Oksesteg med honning og stegte bønner, tzatziki, små ovnstegte kartofler og hjemmelavet rødvinssauce

Søndag:

Panini med kylling, ramsløgspesto og mozzarella 


Mandag:



Tirsdag:

Vi fik rigtig mormor mad med krebinetter, kogte kartofler og stuvede ærter og gulerødder


Onsdag:

Aftensmaden stod i nemhedes tegn, derfor lavede jeg et fad med blandet smørrebrød fra køleskabets gemmer og bryggede en aromatisk kop te som blev drukket sammen med... ren perfektion efter en lang arbejdsdag 

tirsdag den 7. april 2015

BACON I MARMELADEFORM

Ja vi bliver lidt i de mørkeste og mærkeligste hjørner af den kulinariske verden, i går fik i opskriften på cheesecaken med laks, og idag bliver det om noget endnu mere bizart. Jeg er nemlig i nogen tid stødt på fænomenet "bacon jam" på diverse americanske blogs, og jeg må indrømme at det der med bacon i marmeladeform peakede min interesse en hel del. Selvom amerikanerne kalder det for en marmelade så er det nu ikke sådan rigtig en sød sag som navnet ellers hentyder til, det er mere en slags sød,salt og spicy relish. 

Det kræver lidt tålmodighed at lave, for man får bestemt det bedste resultat hvis man arbejder efter devisen "low and slow" hvor baconnet steger ved lav varme sammen med hvidløg, løg, eddike, farin, tomat og andre krydderier. Men så ender man altså også med en relish som kan bruges som det perfekte tilbehør på en kartoffelmad eller i en burger, for hvis jeg skal prøve at forklarer smagen, så kan den nok bedst beskrives som en slags pimpet ketchup med en masse bacon stykker i, og det er bestemt ikke så rige endda i min bog. 

Men uanset om man kalder det bacon jam eller bacon relish så er en ting sikkert, og det er at det smager uforskammet godt.

Bacon relish - nok til 1 glas:

250 g bacon skiver
1 ds. hakede tomater
1 løg, fint hakket 
2 fed hvidløg, fint hakket 
1 spsk. farin
½ spsk. æble eddike
1/4 tsk. Peber
½ tsk. chilipulver
½ tsk. dijon sennep

Steg baconnet til det er sprødt, og hak det fint.

Svits nu løg og hvidløg langsomt i baconfedtet til de begynder at karameliserser.

Tilsæt baconstykkerne, farin og eddike og lad det koge lidt ind.

Kom nu resten af ingredienserne i og lad relishen små simre i min 20 min. til du har en tyk og klistret relish med babcon stykker i.


mandag den 6. april 2015

FISK I KAGEFORM

En af de mærkeligste opskrifter jeg fik bikset sammen på mit andet skoleforløb var den her cheesecake med laks, ja du læste helt rigtigt. Vi var blevet delt i grupper, og min gruppe fik til opgave at kreere en forret til et arrangement. Selvfølgelig havde vi lidt svært ved at blive enige om den helt rigtige ret, sådan er det jo når der er mange alfahanner i en gruppe. Men efter en del debat frem og tilbage smed jeg et trumfkort på bordet, nemlig den her cheesecake som jeg fandt inde hos Klidmoster. Det var en idé som var så underlig, at vi hurtigt blev enige om at det var noget vi simpelthen måtte prøve at lave. Vi havde et ret stramt nordisk tema kørende, så jeg var nødt til at ændre lidt i den originale opskrift, men ellers var den meget lig Klidmosters ellers glimrende "kage" og fik jeg sagt at denne herlighed smagte helt og aldeles forrygend. Ja den var virkelig et hit til arrangementet, og jeg måtte da også love højt og helligt at dele opskriften med de andre i klassen, så de kunne lave den her "kage" der hjemme. Ja faktisk var den så god, at jeg selv på det kraftigste overvejer at servere den til mit svendegilde, der er nemlig ikke særlig længe til at jeg kan kalde mig for en uddannet ernæringsassistent. For ud over at se utrolig smuk ud på et buffet bord, så var den faktisk også rimelig nem at lave, og når nu der skal være stor festivitas så må jeg indrømme at jeg er en meget stor tilhænger af nemme retter som kan laves i forvejen.

Cheesecake med rugbrødsbund, røget ostecreme, laks og urtegelé - 1 springform:

Bund:
240 g mørkt rugbrød
1 tsk. salt
40 g mandler
50 g smeltet smør 

Ostecreme:
4 blade husblas
200 g rygeost
150 g hytteost
125 g røget laks
½ spsk. dijonennep
revet skal af 1 citron
2 spsk. karse
2 spsk. dild, finthakket
Salt og peber

Urtegelé:
1½ blad husblas
1 dl grøntsagsbouillon
1 lille hånd bredbladdet persille
ca. halvt så meget dild

Pynt:
Creme fraiche
Lakserogn
Dildkviste
Røget laks 

Bund:
Kom rugbrød, salt og mandler i en foodprocessor og kør det til en grovere rasp.

Spred raspen ud på en bageplande og bag det i ovnen til det er helt sprødt.

Bland nu raspen med det smeltede smør og pres det ud i en smurt springform

Ostecreme:
Læg husblassen i blød i koldt vand 

Blend rygesosten med hytteost og den ene halvdel af laksen til det er en blød og ensartet creme.

Hak nu den resterende laks og vend den i cremen sammen med citronskal, sennep og urterne.

Smag til med salt og peber, smelt husblassen og pisk den i cremen og hæld nu cremen over rugbrødsbunden.

Urtegelé:
Læg husblassen i blød i koldt vand

Blend nu urterne i bouillonen helt fint.

Si pulpen fra urtevæsken, varm en op og smelt husblassen i væsken.

Hæld nu geleen over ostecremen


Lad nu "kagen" køle af og pynt den kort før den skal serveres med kold creme fraiche, rugchips, dildkviste, lakserogn og røget laks

fredag den 3. april 2015

THROWBACK THURSDAY - UGENS MÅLTIDER


Denne uge har stået i nemhedens tegn, med retter som har krævet et minimum af tid i køkkenet. Jeg er stadig rimelig træt efter arbejde, og det er noget som vores aftensmad i den grad bære præg af. Derfor har vi fået så sofistikterede retter i hverdagene som bl.a. pitabrød og pasta ala dolmio. 

Weekenden blev nydt i fulde drag og mens batterierne blev ladet op til endnu en arbejdsuge... ok halv arbejdsuge, for påskeferien starter jo på torsdag, så fik jeg også kræset lidt mere for vores aftensmad, arbejdet lidt med de mange hundrede madbilleder som ligger på computeren  og venter på at blive delt her på bloggen, og sidst men ikke ikke mindst fik jeg også både læst i min nuværende hyggelæsnings bog og set nogle af alle de film som har ligget og kaldt på mig i ugens løb. Så alt i alt en meget god uge hvis jeg skal sige det selv.


Torsdag:

Pitabrød med en masse grønt, skinketern, BBQ glaserede cocktailpølser og cremefraiche dressing

Fredag:

Vi fik biletter til Gintbergs nye comedy show i Ringsted, da et vennepar som ellers havde købt billeterne var på sygehuset for at føde deres barn nr. 2. Kæmpe tillykke til dem, og tak for biletterne. Derfor fik vi lynaftensmad i form an bacon 'n' egg sandwich inden vi skulle ud af døren 

Lørdag:

Langtidsstegt bovsteak vendt i en urte rub med hjemmelavet rødvinssauce, kartoffelrösti og kogte ærter


Søndag:

Svigermor havde fået en lille ny hundevalp som vi skulle ned og hilse på, nede på Møn. Derfor fik vi pasta bolognese til aftensmad da det var både hurtigt og nemt, vi skulle jo tidligt hjem så jeg kunne komme afsted på arbejde dagen efter.


Mandag:

C lavede pasta bolognese ala mamma dolmio 


Tirsdag:

Jeg brugte resterne fra gårsdagens aftensmad til at lave indbagt pasta med bacon og cheddar, og bare for at det ikke skulle blive alt for tungt kom der også en lille grøn salat på bordet


Onsdag:

Vi udnyttede at det lige havde været lønningsdag og bestilte takeout
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...