søndag den 31. maj 2015

A NEW BEGINNING MED GI



Hvis i følger med inde på Facebook eller Instagram så har i nok lagt mærke til at der er sket noget på madfronten her hjemme. Jeg har nemlig fundet ud af at jeg ikke kan tåle simple kulhydrater længere, da min krop ikke kan finde ud af at håndterer for store udsving i blodsukkeret. Ja hvis mit blodsukker er for ustabilt, så får jeg simpelthen hovedpine, bliver svimmel og bare sådan generelt meget utilpas. Derfor er der dømt fuldkorn i lange baner, og en masse alternativer til nogle af de retter som ellers plejer at være på madplanen herhjemme, så jeg kan prøve at få et  mere stabilt blodsukker. 

Det er nemlig ikke kun sukker jeg skal holde mig fra, næ nej der var faktisk mere i det end som så. Basically så skal jeg spise fødevarer som har et lavt glykæmisk index (mere om det længere nede) da de hjælper med at holde blodsukkeret stabilt, og holde mig fra fødevarer som har et højt glykæmisk index da det er de helt store syndere som skaber et ustabilt blodsukker.

Men hvordan kan det give hovedpine spørger I nok?  jo det er simpelthen fordi at når der sker en hurtig stigning i mit blodsukker, så sætter insulinen straks ind og angriber sukkeret som dernæst laver et brat fald i blodsukkeret, og det er når det sker, at jeg bliver dårlig. Jeg har altså ikke diabetes, men fordi min gen-pool er lettere messed up skal jeg til at spise som en, ja velkommen til livet som en "nondiabetic diabetic"siger jeg bare. 

Det har krævet en del research at blive klog på mine nye spisevaner, og jeg benytter mig da også af "trial and error" metoden for at finde ud af hvad jeg kan og ikke kan spise. Men når jeg er i tvivl, så har jeg fundet stor hjælp i af spise efter det glykæmiske index, ja jeg bruger det faktisk som lidt af en gylden rettesnor når jeg er i tvivl. Og nu sidder der nok af jer derude og tænker "hmmm... glykæmisk index, hvad er det lige for en fisk" derfor har jeg prøvet at forklarer det efter bedste evne til de interesserede Sultne Studerende derude.

Det glykæmiske index et numerisk udtryk for, hvor meget blodsukkeret stiger, efter man har spist en fødevarer. Det findes ved at give nogle testpersoner 50 g ren kulhydrat af en fødevarer,  f.eks. 560 g gulerødder eller 270 g kartofler, for så at undersøge stigningen i deres blodsukker over en periode, som oftest 2 - 3 timer. Man plejer at sige at ren glukose har et glykæmisk index eller GI på 100, og det er som oftest dette tal som bruges som referenceværdi for de øvrige fødevarer når de placeres i GI, da man ser på hvor hurtigt de får blodsukkeret til at stige i forhold til den rene glukose.

GI indeles i tre grupper:
Lavt GI = 55 eller lavere
Medium GI = 56 - 69
Højt GI = 70 eller højere 

Det er som i nok allerede havde gættet, fødevarer med en lav GI værdi (55 eller mindre) som jeg skal spise mere af, da de tager længere tid at fordøje og giver derfor en langsommere og lavere stigning i blodsukkeret. Samtidig er det så fødevarer med et højt GI som jeg skal holde mig fra da det er dem jeg for hovedpine af.

Nogle vil dog mene at GI kan være en lidt upræcis gengivelse af hvad der er godt og skidt for dig at spise, og der kan faktisk være noget om snakken. For hvis man ser på GI alene så har æbler et laver GI end squash da tallet er udregnet på baggrund af ca. 3 æbler og 1500 g squash, og det gør det jo lidt misvisende i praksis, for der er nok næppe nogle der ville kunne spise 1500 g squash i et enkelt måltid hvis der også skal andet indenbords.

Derfor er det også en god idé at skele til det som heder glykæmisk last eller GL, da det er en måleenhed som både tager højde for GI og for en normalportion i gram af en kulhydratig fødevarer. GL findes ved at gange GI med mængden af kulhydrater i en den enkelte portion og dividerer med 100. F.eks. så har et æble et GI på 38 og indeholder 15 g kulhydrater pr. portion. derfor er GL = 38 x 15 / 100 = 6

Ligesom GI så indeles GL i tre grupper:
Lavt GL = 10 eller lavere 
Medium GL = 11 - 19
Højt GL = 20 eller højere  

Ja jeg ved godt at det var lidt af en mundfuld på en høj hellig søndag, men når alt kommer til alt så synes jeg at den nemmeste måde at vurderer fødevarer på nu er at vælge den fødevarer med det laveste GI inden for et bestemt kategori, og så tænke lidt over mine portions størrelser. Det minder altså lidt om LCHF, men for mig er kulhydrater ikke 100% udelukket, jeg skal bare sørge for at få de rigtige typer.... og når alt kommer til alt så handler det også meget om sund fornuft og faktisk et eller andet sted at følge de officielle kostråd lidt tættere og huske at have både nøglehuls mærket og fuldkorns mærket for øje når der handles ind. 

Jeg håber det hjalp lidt med noget generel info for de interesserede, for jeg kommer nok ikke til at komme dybere ind på GI eller GL så meget mere på bloggen. Men nu til noget som de fleste nok kan være med til, nemlig hele to styks lækre opskrifter som både er mættende, smagfulde og med et lavt GI... ja det var faktisk det allerførste måltid som jeg lavede med den nye kostform, og det smagte så godt at det bestemt gav mig mod på den nye tilværelse.

 Triple decker lakse sandwich - 2 pers:

6 skiver fuldkornsmærket rugbrød, ristet
3 spsk. flødeost naturel
240 g røget laks
10 skiver agurk
2 tomater, i skiver
1 spsk. purløg, finthakket 
2 æg
salt og peber 

Smør to skiver rugbrød med flødeost og fordel halvdelen af laksen over de to skiver.

Fordel nu agurken over laksen og top med endnu en skive rugbrød over hver sandwich.

Smør også denne skive med flødeost og fordel resten af laksen herover.

Pisk nu æggene sammen og lav dem til en hurtig omgang røræg på en pande og fordel æggene over laksen.

Top med tomatskiver, finthakket purløg og krydr med salt og peber.

Smør de sidste skive rugbrød med det sidste af flødeosten og kom dem på sandwichesne som låg.

Del nu begge sandwich med et diagonalt snit og server dem sammen med bønne fritter og ketchup.

Bønne fritter - 2 pers:

1 pose haricots verts, frost
1 spsk. oliven olie
1 tsk. hvidløgspeber
1 tsk. salt
½ tsk. hvidløgspeber 

Åben posen med bønner og hæld de resterende ingredienser ned til bønnerne.

Giv nu posen en god ryste tur så bønnerne er godt dækkede af olie og krydderier.

Fordel posens indhold i et enkelt lag på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 200 grader i 30-35 min eller indtil bønnerne er sprøde som fritter 

torsdag den 28. maj 2015

THROWBACK THURSDAY - UGENS MÅLTIDER


Torsdag:

Fredag:

Lørdag:

Vi blev inviteret på grill og melodi grand prix så her stod menuen på lækre grillede bøffer, kold bearnaise, salat og for mit vedkomende ovnstegte bønner mens resten af selskabet fik kartofler

Søndag:

Vi var på pinse udflugt med mine forældre rundt i det danske land og endte nede på Møn hvor de trakterede med vildsvine burger hos Færgemandes hus. Det var virkelig lækkert, men burgeren blev serveret med fritter til og jeg var faktisk ikke sikker på hvordan de ville påvirke mit blodsukker nu hvor jeg havde været fri for hurtige kulhydrater i tre dage. Til at starte med gik det fint og jeg regnede med at de ikke ville påvirke mig, men oh boy blev jeg klogere for der gik ikke mere end en halv times tid før det begyndte at snorre i armene og hovedet begyndte at værke. Det fortsatte faktisk hele aftenen og det meste af mandagen også, så nu har jeg da fundet ud af at kartofler er et no go for mit vedkommende

Mandag:

Stadig mærket af eftervirkningerne fra gårsdagens fritter stod det på et aften måltid med lavt G.I* så kroppen kunne blive frisk igen. Derfor lavede jeg en langtidsstegt bov steak med en stor portion dampede grøntsager fra fryseren og "faux-tato salad" blomkål maskeret som kartoffelsalat. Da vi stadig er i gang med at udrydde de ting som jeg ikke længere kan spise herhjemme fik drengene fritter til maden i dag. 

Tirsdag:

Middagen stod på C's bolognese og fuldkorns pasta

Onsdag:

Spicy dirty rice med en masse grøntsager og hakket svinekød

*Glykæmisk index 

torsdag den 21. maj 2015

THROWBACK THURSDAY - UGENS MÅLTIDER

Torsdag:
C lavede aftensmad og menuen stod på Lasagne ala Knorr

Fredag:

Boller i karry med ris og dampede ærter 

Lørdag:

BBQ marinerede kalkunlår med fritter lavet i actifry'en og lidt grøntsagstænger

Søndag:

Svigermekanikken havde inviteret på mad, så vi kørte til Brøndby for at grille


Mandag:

Pariser toast, det var simpelthen hvad menuen stod på. Simpel mad som ikke to mere end 3 minutter at bikse sammen.


Tirsdag:

Jeg fik lyst til at eksperimenterer lidt i køkkenet og lavede chicken parm meatballs med spaghetti og hjemmelavet marinara sauce... opskriften skal selvfølgelig nok nok komme her på bloggen før eller senere 

Onsdag:

I sidste uge prøvede vi for første gang de nye kolde saucer fra Karolines køkken, og vi var så begejstrede at de simpelthen måtte på menuen igen. Derfor stod dagens menu på nakkekoteletter marineret i Sweet Baby Ray's med kold bearnaise, rosmarinstegte kartofler og dampede ærter 

onsdag den 20. maj 2015

SULTEN UDEN SUKKER

Sponsoreret indlæg

Som blogger sker det jo af og til at jeg får forespørgsler om diverse produkttests og/eller sponsorerede indlæg. Jeg plejer at være rimelig striks, og siger kun ja til ting som på den ene eller anden måde har relevans for bloggen, og som jeg vel og mærket har tid til at blogge om. Men da en sød dame fra PR-firmaet Lahme spurgte om jeg havde lyst til at teste nogle sukkerfri produkter fra ISIS var det nu altså lidt svært at sige nej. Jeg har jo før testet nogle af produkterne fra ISIS i det her indlæg, men jeg er altså nødt til at slå fast at jeg generelt er af den holdning at sukkerfri og fedtfri/ fedtreducerede produkter ikke hører hjemme i mit køkken, jovist er det glimrende produkter hvis du er diabetiker. Men siden ingen i min familie er det, så er jeg altså ikke den store fan af disse produkter da jeg altid synes at de har en ubehagelig eftersmag af sødemidlerne som har en tendens til at blive hængende på smagsløgene. Derfor prøver vi her hjemme istedet for at spise/drikke lidt minde af et sukker/ fedtholdigt produkt fremfor at erstatte det med en sukker/fedtfri variant, for vi kan naturligvis godt blive enige om at når det kommer til at tilfredsstille den lille lækkersult, så går det altså ikke med at mæske sig løs i lige hvad man vil, specielt ikke når nu bikini sæsonnen er lige om hjørnet ;)

Men nu er ISIS jo heller ikke designet til mine smagsløg, de er jo designet til at være et alternativ til diabetikere som ikke nødvendigvis kan spise de samme som andre. Og her klarer ISIS sig efter min mening som en af de bedste producenter på markedet, for selvom deres sødemidler kan smages i en mild grad, så er det slet ikke i samme grad som nogle af konkurrenterne, hvilket betyder at de vinder stort i min bog,
Desværre er ISIS i større grad begyndt at glemme deres rødder og er så småt begyndt at lancerer sig selv som et sundere alternativ til den gængse fedtforskrækkede dansker. Hvilket jeg på en måde synes er synd, da ISIS i min optik skyder sig selv lidt i foden ved ikke at kunne leverer produkter hvor smagen er i top. Tager man derimod diabetes briller på, så er de et af de bedste brands på markedet og levere produkter i topkvalitet. For vi kan ikke komme uden om at man som diabetes skal passe mere på hvad man spiser end den gængse dansker, de kan holde sig til kostrådene og alm. sund fornuft, mens en diabetiker skal være meget obs på at reducere indtagelsen af mættet fedt og sukker som kroppen ikke er  i stand til at samarbejde med disse. De skal spise kulhydrater som får deres blodsukker til at stige langsomt hvilket betyder at rafineret sukker og hurtige kulhydrater som hvidt brød er et big no-no, og da mange med type-2 diabetes også har problemer med overvægt, så anbefales det også at der bliver skåret ned på fedtet. Derfor er ISIS en god ven at have i baglommen hvis man er lidt lækker sultet og lider af diabetes da de både har lavt sukker- og fedt indhold.

Jeg har modtaget alt lige fra nutella til kagecreme, snackbarer  og ketchup fra ISIS, og har smagt på lidt af det hele som i kan se herunder...


...C var om noget mere skeptisk end mig overfor ketchuppen, ja nogen vil nok endda kalde ham forudindtaget. Derfor fandt jeg på at lave en lille uvidenskabelig ketchup test til C for at få han ærlige mening om ISIS's ketchup (det er den i midten). Han kunne godt smage at den ikke var nær så sød som Heinz, men til gengæld var den mere krydret, og med mandens egne ord "Til fritter er den et no-go, men den er en perfekt hotdog ketchup" se det var ikke en helt skidt dom alligevel.



Selv tog jeg mig en velfortjent te pause med ISIS's choko-orange cookies som egentligt var ok, bare til den lidt tørre side, så det var godt jeg havde teen at skylle efter med.





Nutella og jordbærsyltetøj blev tryllet om til det her flotte nutella fletbrød som mange af jer nok allerede har set inde på instagram, opskriften skal i naturligvis nok få for det smagte helt eventyrligt, og her var det faktisk en fordel af nutellaen og syltetøjet ikke var så sødt så lige i det her brød kan jeg varmt anbefale ISIS produkter. Det er et brød som er nemmere at lave end man tror, og så indeholder det kun tre ingredienser. Men i må vente lidt for jeg tænker at det her er en opskrift som skal under "Easy Peasy" kategorien.



Sidst men ikke mindst fik jeg også testet ISIS's chokoladekage, det er en helt alm. pulver kage hvor der kun skal tilsættes lidt vand og margarine... ja nemmere kunne det næsten ikke være. Man kan servere kagen som den er, helt plain til aftenkaffen, eller man kan vælge at pimpe den lidt op hvilket jeg selvfølgelig gjorde. Jeg kom lidt grofthakket mørk chokolade fra ISIS i dejen, smed den en tur i ovnen og drislede lidt friskt presset appelsinsaft over kagen da den var bagt. I tror måske at det var det, men næ nej jeg var langt fra færdig med at pimpe min kage, den manglede nemlig et lag med ISIS's chokolade mousse og lidt frisk frugt før herlighed den var komplet.
Kagen endte med at være ret god hvis man tager i betragtning at den var med mindre sukker og fedt,. Den havde en god konsistens men jeg synes nu stadig at den manglede lidt sødme - så tilsæt evt. lidt, og jeg understreger LIDT af ISIS sødemiddel det tager den ikke skade af.


Meget lang historie kort, så ville jeg som spiser helt normal nok hellere have en kage, marmelade eller lignede med massere af fedt og sukker da det giver en rundere smagsprofil. Men hvis jeg en dag skulle gå hen (7-9-13) og få brug for at skære ned på livets usunde goder, ja så vil jeg langt hellere have et stykke af ISIS's chokoladekage, end helt undvære kage hvis jeg skal være helt ærlig, for til syvende og sidst så er det altså et meget godt produkt.


_________________________________________________

UPDATE*
Indlæget her skrev jeg i weekenden, og havde sat det til automatisk udgivelse i morgen, men i dag skete der faktisk det at jeg var forbi lægen og fik at vide at jeg min krop ikke kan finde ud af at omsætte simple kulhydrater hvilket resulterer i at jeg har haft næsten kronisk hovedpine da mit blodsukker har været meget ustabilt. Derfor skal jeg nu til at leve af en kost som har et lavt glykæmisk index for at stabiliserer mit blodsukker og undgå hovedpinerne. Ja man kan næsten sige at selvom jeg ikke er diabetiker, så skal jeg til at leve efter samme principper som følger en diabetikers kost... hence det meget sjove tilfælde i at jeg lige p.t tester produkter fra et firma som laver fødevarer til diabetikere, ja nogen vil måske endda kalde det poetic justice.  Bloggen skildre jo den mad som vi spiser herhjemme, derfor kommer i jo også til at få indblik i hvad denne kostomlægning vil betyde. Men madens grundprincipper vil dog være det samme, nemlig "rigmandsmad til fattigrøve" så meget anderledes skulle livet her hos Den Sultne Studerende nu ikke ende med at blive.

Det er et trist farvel til hvidt brød og pasta, men i det mindste kan jeg stadig spise den her lækre sag uden at ende med en slem migræne 

torsdag den 14. maj 2015

THROWBACK THURSDAY - UGENS MÅLTIDER


Torsdag:
Vi fandt nogle nye grill saucer fra karolines køkken nede i køledisken i Bilka, og vi var simpelthen bare nødt til at prøve dem. Derfor stod menuen på store bøffer, fritter, salat og selvfølgelig også de nye kolde saucer fra karolines køkken

Fredag:


Lørdag:

Jeg lod mig inspirere af den mexicanske højtid Cinco de Mayo og stillede an med carnitas, i tortillas med rødkålsslaw, hjemmelavet salsa og chili dressing 

Søndag:


Mandag:

Manden skreg på kød, så menuen stod på BBQ marinerede nakkekoteletter med bearnaisesauce, rødkålsslaw og ovnstegte kartofler 

Tirsdag:

Tærte ala tøm fryseren og køleskabet 

Onsdag:

Rester fra gårsdagens tærte 

søndag den 10. maj 2015

TIL UVENTEDE GÆSTER

Kan i huske Gevalias gamle slogan fra reklamefilmene med at det var kaffen som man bød uventede gæster? For mange passer den nok meget godt overens med hverdagens, om ikke andet så må det da siges at være smart at have et glas instant kaffe stående, til hvis det pludselig skulle banke på døren... eller hvis der pludselig skulle styrte et lille fly ned i baghave (som en af reklamefilmene vidst nok viste). Her hjemme er vi dog ikke så gode til det med kaffe, ja jeg tror faktisk ikke engang at vi har en pakke stående med instant kaffe. Så hvis det skulle ske at vi gik hen og fik uventede gæster, så er det nok ikke kaffe at de skal sætte næsen op efter. Til gengæld kan de nok godt begynde at sætte næsen op efter muffins, for med den her opskrift på en simpel muffin grunddej solidt plantet i opskskrift kartoteket, bliver det lige pludselig meget nemmere at bikse noget lækkert sammen når der kommer uventede gæster. 



Dejen er som et blankt canvas, altså en helt plan vanilje dej som jo faktisk smager meget godt i sig selv. Men når jeg laver den så plejer jeg gerne at hælde dejen i 3 - 4 små skåle, og vende nogle forskellige goodies ned i hver skål. For så bliver det hele pludselig meget mere spændende, og man kan også ende med at se totalt overskuds agtig ud og når man servere 3 - 4 forskellige muffins til eftermiddaskaffen. Det ligner jo for gæsterne at du har slidt og slæbt ude i køkkenet for at stille an med en masse forskellige muffins, men i realiteten har du måske kun stået og  arbejdet (hvis man da kan kalde så nem en opskrift for arbejde) i max 10 min.

Nogle af mine favorit mix-ins er:

1. Snickers muffins (1 x grunddej, 50 g saltede peanuts, 50 g chokolade og 50 g karameller)


2. Jordbær og hvid chokolade 


3. Æble og kanel


4. Straciatella (150 g hakket chokolade)

5. Citron måne muffins (1 x grunddej smagt til med revet skal og saft fra 1 citron og pyntet med citron glasur)



6. Blåbær 

7. Piña colada (1 x grunddej 1 ds. ananas tern, 100 g ristet kokosmel og penslet med malibu rum når de er bagt)

8. Hindbær og hvid chokolade 

9. Confetti muffins (1 x grunddej 5 spsk. farverig krymmel)

10. Snicker doodle muffins (1 x grunddej, 150 g karameller og drysset med kanelsukker inden de bages)

11. Pære og valnød

Der her var så mine yndlings ting at komme i den her muffin dej, men hvad med alle jer Sultne Studerende derude, hvad ville i komme i en dej som denne hvor kun fantastien sætter grænser?

Muffin grunddej ca. 12 stk: 

120 g sukker
120 g smør
2 æg, sammen pisket 
120 g hvedemel
1 tsk. vaniljesukker
1 tsk. bagepulver 

Forvarm ovnen til 180 grader

Pisk nu sukker og smør lyst og luftigt.

Hæld nu 1/3 af ægget i sukkermassen til det er helt inkorporeret.

Nu blandes alle de tørre ingredienser og ca. 1/3 af de tørre ingredienser piskes i dejen.

I kan nok godt gætter hvordan resten af dejen laves, for nu piskes der endnu 1/3 æg i dejen efterfulgt af 1/3 mel, og til sidst piskes den sidste tredjedel æg og mel i dejen. 

Nu er det tid til at være kreativ med fyldet i muffinsne, eller man kan lade dem være nogle neutrale vanilje muffins.

Fom nu dejen i nogle muffinforme og bag dem i ca. 15 min. eller til de er gennembagte

torsdag den 7. maj 2015

THROWBACK THURSDAY - UGENS MÅLTIDER


Torsdag:
Efter en ret lang og hård dag med Nordeas lønnings problemer besluttede vi os for at tage en nem løsning med aftensmaden og kørte ned til Domions efter pizza

Fredag:

Menuen stod på en stor saftig peberbøf med ovnstegte kartofler, råstegte grøntsager og hjemmelavet svampesauce

Lørdag:


Søndag:

Gumbo ala Spise med Price serveret over lune ris

Mandag:


Tirsdag:

Onsdag:

Kalkun cordon bleu med bearnaisesauce, ærter og fritter 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...