søndag den 28. juni 2015

DEVILED EGGS


De her små basser er et dejligt lille let og lækkert snackværdigt mellemmåltid. Normalt er jeg ellers ikke så meget til at spise et kogt æg sådan helt staright up... tror jeg fik for mange af dem som barn... men de her djævelske æg kan jeg næsten ikke få nok af. De smager fantastisk helt på egen hånd, ja de smagte faktisk så godt at der røg et par stykker ned, mens jeg stod og prøvede at tage billederne af dem her til bloggen...ups!

Total uimodståelige...


...Og haps!s
Deviled eggs ses desvære ikke så meget herhjemme i lille Danmark, egentligt er det synd for de er virkelig nemme at lave, ser festlige ud og ville pynte på de fleste border når familien og venner samles. Prøv f.eks. at forestil jer dem på bordet til studentergildet, julefrokosten eller påskefrokosten, ja der kan i selv se, i vidste slet ikke at i manglede dem før jeg fortalte jer om dem.

Men selvom vi ikke rigtigt kender dem herhjemme, så er de faktisk en meget almindelig spise i den engelsksprogede verden hvor de er en populær spise på f.eks. buffeter, til fester og som fyld i picnic kurven. De består meget simpelt af halverede hårdkogte æg hvor blommeren fiskes op og røres op med mayonnaise, karry, sennep og andre spicy ting og sager. Man kan selvfølgelig selv bestemme om man har lyst til stærke eller milde deviled eggs, men når alt kommer til alt, så er det jo netop for de de har et lille kick i sig at de har fået navnet deviled.

De er som sagt et herligt mellemmåltid i sig selv, men prøv at smide et enkelt djævelsk æg eller to ned i madkassen til frokost jeg er sikker på at det heller ikke ville være helt dumt. 

Jeg har valgt at lave mine deviled eggs med karry, purløg og karse, en meget enkel og rimelig lige til opskrift som minder meget om den klassiske æggesalat i smagen. Men jeg har set utallige variantioner af æggene rundt om på nettet, så det er bare om at være kreativ, f.eks. fandt jeg nogle med avocado og bacon som bestemt ikke så helt tosset ud.



Deviled eggs - 12 stk.

6 æg 
1 - 2 mayonnaise 
½ tsk. sennep
2 tsk. karry 
Salt og peber 
1 spsk. karse, fint hakket 
½ spsk. purløg, fint haket 

Start med at koge æggene i 12 min.

Når æggene er hårdkogte afkøles de i koldt vand og pilles med det samme.

Skær nu hvert æg over fjern blommen med en lille ske.

Mos nu de fjernede blommer sammen med mayonnaise, sennep og karry indtil blommerne er helt cremede og bløde.

Smag nu blommerne til med salt og peber og vend urterne i.

Nu kan man så enten bruge en lille teske til at fylde de halverede æg med blommerne igen, eller man kan være lidt ekstra fancy som jeg valgte at være, og fylde blommerne i en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjte dem tilbage i de halverede æg igen.


onsdag den 24. juni 2015

ONSDAGS SNEGLE UDEN SMØR OG SUKKER


Hvis du ligesom mig er vokset op i nærheden af en Guldbager, så kender du helt sikkert til deres "onsdags snegle", for de kæmpe store og bløde snegle som koster næsten ingen penge og er dejligt snaskede og klistrede på den helt rigtige måde er jo nærmest legendariske. 
Det er i hvert fald sådan at jeg husker dem, for jeg skal være helt ærlig, så har jeg faktisk ikke smagt en rigtig onsdags snegl i årevis. Ja jeg tror faktisk den sidste jeg fik var mens jeg stadig boede hjemme og gik på gymnasiet i Haslev, og det er da ved at være små 5-6 år siden.

Ja sikke tiden den dog flyver, men i sidste uge faldt jeg over de famøse snegle endnu engang, dog ikke fra Gruldbageren da jeg ikke længere bor i nærheden af sådan én, næ jeg fandt dem såmænd nede i Bilka bageren til min ret så store overraskelse, jeg troede nemlig at onsdags snegle var et koncept som kun Guldbageren kørte med, men der blev jeg altså lidt klogere. Sneglene var virkelig fristende, og jeg tog da også mig selv i at tænke et par gange om jeg skulle smide en ned i kurven til aften kaffen selvom det med sikkerhed ville betyde både kvalme og hovedpine. 

I sidste ende besluttede jeg dog at sneglen ikke var hovedpinen værd, men oh ve og skræk, nu havde cravingen altså alligevel nået at sætte sig fast. Så der var ingen vej uden om, jeg måtte simpelhen en tur i køkkenet når dagens indkøb var overstået. Men nu ligger landet jo desværre sådan, at det som gør sneglen så forbandet snasket og lækker er remoncen som de er fyldt  med, og sådan en remonce består jo som oftest af to ting nemlig sukker og smør i mere end rigelige mængder. Det siger jo sig selv at jeg ikke kunne fylde dem med en klassisk remonce da blodsukkeret i så fald ville flippe helt skråt, og sukrin var jeg ikke interesseret i da det koster en mindre bondegår og stadig ville betyde at sneglene skulle være fulde af smør.

Ja den ligner da meget godt den ægte varer, selvom den er fra for både smør og sukker.

Nu vat gode råd dyre, men jeg kunne simpelthen ikke hitte ud af hvordan jeg skulle lave fyldet til mine snegle, derfor endte med at jeg uden nogen løsning gik ud af Bilka stadigt grublende over hvordan jeg kunne få mig en onsdags snegl. Men lige i samme nu som jeg drejede bilen ind på parkerings pladsen ved lejligheden var det som om jeg blev ramt af et lyn fra en klar himmel...ÆBLEMOS!! Jeg kunne ikke slippe af med tanken om at æblemos måtte være vejen frem istedet for remonce, så afstig afsted til Fakta får at købe nogle æbler så jeg kunne få afprøvet om denne absurde plan kunne være vejen frem. 

Hvor idéen med at bruge æblemos smagt til med kanel istedet for remonce kom fra ved jeg ikke, men jeg er min lille culinariske muse evigt taknemmelig for at sende idéen min vej. For det virkede ud over al forventning, og sneglene blev lige så dejligt snaskede som jeg husker dem. Og som en ekstra bonus så blev al remoncen rent faktisk inde i sneglene i stedet for at det meste smelter ud af dem under bagningen, som det ofte sker med det smørbaserede fyld.




De er ikke nær så søde som normale snegle er, men det synes jeg faktisk er meget dejligt, for sammen med den lidt tunge smag af kanel så klæder det dem faktisk at have en lille friskhed fra æblet i sig. De mætter også en del mere end alm. snegle da dejen jo er lavet på fuldkorn, og med både frugt og fuldkorn på skemaet, kan man så ikke også næsten kalde sneglene her for et lille mellemmåltid og dessert på samme tid, god samvittighed det havde jeg da i hvert fald da jeg hapsede en "straight from the oven"

Ja de er ikke het lige så store som en rigtig onsdags snegl, men de mætter mindst lige så godt.
s

Grov dej til kanelsnegle:

50 g gær
500 ml lunkent vand
15 g salt 
600 g hvid hvede
2-300 g grahams mel
1 spsk. oliven olie

Fyld:
10 æbler, skrællede og skåret i tern
Lidt stevia eller andet sødemiddel
Saft og skal fra ½ citron 
2-3 spsk. kanel

Rør gæren ud i det lunke vand.

Tilsæt salt og mel og ælt dejen næsten sammenhængende.

Hæld nu olien i og ælt dejen godt sammen, jeg kørte den i hvert fald i min. 10 min. på min kitchenaid

Lad dejen hæve i 1 time.

Mens dejen hæver laves fyldet:

Kom æblerne sammen med lidt vand i en gryde og kog dem mører i ca. 10 min.

Når æblerne er møre skal de blendes til en helt glat puré med en stavblender.

Smag nu puréen til med citronsaft og skal og stevia og kanel til du synes at de smager som fyldet i en kanelsnegl.

Rul nu dejen ud til en stor rektangel og smør dejen med et generøst lag af æble-kanel fyldet.

Rul dejen sammen til en pølse, skær den i skiver på ca. 1 - 2 cm. og placer disse skiver på en bageplade med bagepapir og lad sneglene efterhæve i ca. 20 min.

Bag sneglene ved 200 grader i 15 min.


lørdag den 20. juni 2015

SUNDT LØRDAGS SLIK


Lørdags slik og et liv med lav GI kost hænger jo ikke sådan helt sammen, eller det vil sige det gjorde det ikke før der en dag poppede nogle billeder med "fruit leather" eller frugtlæder op på på min pinterest konto. Kort fortalt er de her ruller en slags sundt slik, de består nemlig kun af én eneste ingrediens... frugt, så læs med her og få opskriften på slik som ikke er fuld af sukker og e-numre. 

Det var første gang at jeg har hørt om frugtlæder, men efter lidt research på nettet blev jeg hurtigt meget klogere på emnet. Frugtlæder er nemlig en gammel måde at konserverer årets høst af frugter og bær på, hvor man lavede frugten til mos, smurte mosen ud i et tyndt lag og så lagde ud for at tørre i solen. Når frugt pladen så var helt gennemtør blev den rullet sammen, pakket ind i pergament og gemt til de kolde måneder hvor man ikke kunne få frisk frugt, og savnede den søde smag og vitaminerne som frugterne indeholdte.
Ja helt tossede var de altså ikke i gamle dage for den her konserveringsmetode er da intet mindre end en genial måde at få spist frugt og grønt på hele året rundt.

En plade frugtmos klar til tørring... men mon ikke det går hurtigere at smide den en tur i ovnen end at stille den ud i solen.



a
Frugtlæderet indeholder dog en del frugtsukker, og det påvirker selvfølgelig stadig blodsukkeret lidt, men ikke i nær lige så høj en grad som alm. slik gør. Og jeg må indrømme at jeg faktisk ikke har oplevet nogen form form hovedpine med den her form for "slik", så i min bog er frugtlæderet hurtigt blevet min foretrukne from for lørdags slik, og det minder da også lidt om vingummi i konsistensen hvilket er et kæmpe plus i min bog. 
Jeg har klippet mine frugtplader i strimler og rullet dem sammen om lidt bagepapir så jeg endte med at få en masse små ruller ud af det som forhåbentligt kan holde mig kørende lidt endnu. 



Jeg har allerede afprøvet rullerne som biografsnack da vi var inde og se den nye Jurassic Park film, og selv C mente at de sagtens kunne stå distancen til en dyr pose blandet slik nede fra biografen. Men mon ikke de her ruller også ville være en genial treat at få med i madkassen for både store og små når nu der er så mange steder som har banlyst sukker i alle former? 




Det er super nemt at lave, og man kan bruge de fleste frugter og bær til at lave frugtlæder, jeg har f.eks. set folk lave så bizarre ting som vandmelons læder, så det er kun fantasien der sætter grænser for hvor kreativ man kan være. Men det betyder jo også at frugtlæder er en helt ideel opskrift at have i baghånden når man vil undgå madspild, får alle de frugter og grøntsager som man ikke lige når at bruge mens de er best kan sagtens ende sine dage i en portion læder i stedet for at ryge en tur i skraldespanden, og til de af jer som laver jeres egen juice, hvad med at prøve at give jer i kast med frugtlæder lavet på det frugtkød som er tilovers? Så bliver hele frugten udnytte og i slipper for at smide mad ud. 

Dog skal det siges at lige så nemt det er at lave, lige så tidskrævende en process er det også. For du skal i hvert fald regne med at sætte 6-8 timer af i ovnen ved lav varme for at få frugten helt gennembagt og tør, så  man er nødt til at væbne sig med tålmodighed.

Jordbær frugtlæder - 1 plade :

1 pose frosne jordbær 

Kog bærene op og blend dem med en stavblender til en helt blød puré.


Si kernerne fra, hvis du vil have helt glat frugt læder, eller lad dem blive hvis du godt kan lide lidt tekstur i dit læder

Smag nu på puréen, jeg kan godt lide det lidt syrligt, så jeg lod den være som den var, ellers så sød den lidt med enten lidt sukker, honning, stevia elle lignende 

Smør nu puréen ud på et stykke bagepapir på en bageplade, det skal være et helt ensartet lag, og gerne så tyndt som du kan gøre det.


Kom nu pladen i ovnen ved så lav temperatur som muligt, min ovn kunne komme ned på 60 grader så det var det jeg satte den på.

Lad nu pladen tørre i ovnen i ca. 6 timer, men tjek til den af og til for at se om den er ved at være der.

Når overfladen ikke længere er fugtig og blød når man røre ved den inde på midten, så er den færdig.

Nu skulle læderet være lig etil at hive af bagepapiret, så løsn forsigtigt hele vejen rundt først, og fjern pladen fra papiret - hvis den klistre nogle steder, så er den ikke førdig og skal en tur i ovnen igen.

Klip nu læderet i strimler og rul det sammen og nogle strimler bagepapir.

Kom nu rullerne i en lufttæt beholder, de burde kunne holde sig i en måneds tid... men jeg tror nu ikke at de overlever så længe.

Hindbær frugtlæder - 1 plade:

2 poser frosne hindbær

Kog bærene op og blend dem med en stavblender til en helt blød puré.

Si kernerne fra, hvis du vil have helt glat frugt læder, eller lad dem blive hvis du godt kan lide lidt tekstur i dit læder

Smag nu på puréen, jeg kan godt lide det lidt syrligt, så jeg lod den være som den var, ellers så sød den lidt med enten lidt sukker, honning, stevia elle lignende 

Smør nu puréen ud på et stykke bagepapir på en bageplade, det skal være et helt ensartet lag, og gerne så tyndt som du kan gøre det.


Kom nu pladen i ovnen ved så lav temperatur som muligt, min ovn kunne komme ned på 60 grader så det var det jeg satte den på.

Lad nu pladen tørre i ovnen i ca. 6 timer, men tjek til den af og til for at se om den er ved at være der.

Når overfladen ikke længere er fugtig og blød når man røre ved den inde på midten, så er den færdig.

Nu skulle læderet være lig etil at hive af bagepapiret, så løsn forsigtigt hele vejen rundt først, og fjern pladen fra papiret - hvis den klistre nogle steder, så er den ikke førdig og skal en tur i ovnen igen.

Klip nu læderet i strimler og rul det sammen og nogle strimler bagepapir.

Kom nu rullerne i en lufttæt beholder, de burde kunne holde sig i en måneds tid... men jeg tror nu ikke at de overlever så længe.

Ananas frugtlæder - ca. 1½ plade:

1 ananas.

Skræl ananasen og skær den i mindre tern.

Kom nu ananas ternene i en blender og blend dem til en helt blød og ensartet puré.

Smør puréen ud på et stykke bagepapir på en bageplade, det skal være et helt ensartet lag, og gerne så tyndt som du kan gøre det.

Kom nu pladen i ovnen ved så lav temperatur som muligt, min ovn kunne komme ned på 60 grader så det var det jeg satte den på.

Lad nu pladen tørre i ovnen i ca. 6 timer, men tjek til den af og til for at se om den er ved at være der.

Når overfladen ikke længere er fugtig og blød når man røre ved den inde på midten, så er den færdig.

Nu skulle læderet være lig etil at hive af bagepapiret, så løsn forsigtigt hele vejen rundt først, og fjern pladen fra papiret - hvis den klistre nogle steder, så er den ikke førdig og skal en tur i ovnen igen.

Klip nu læderet i strimler og rul det sammen og nogle strimler bagepapir.

Kom nu rullerne i en lufttæt beholder, de burde kunne holde sig i en måneds tid... men jeg tror nu ikke at de overlever så længe.


torsdag den 18. juni 2015

THROWBACK THURSDAY - UGENS MÅLTIDER


Torsdag:

BBQ marneret nakkekotelet med bønne fritter og en hurtig grøn salat 


Fredag:

Fuldkorns lasagne med dampede grøntsager og grove flutes med ramsløgsmør

Lørdag:

Søndag:

Bulgursalat og kyllingespyd med peberfrugter og champignon 

Mandag:
For første gang i år fik vi tændt op i grillen på altanen, så vi kunne få grillet nogle helt fantastiske vikingeben med en masse snasket BBQ marinade. Men man kan jo ikke kun leve af kød, så vi fik også en god cremet "faux-tato" salat til on the side.

Tirsdag:

Vi havde lidt ben tilovers fra gårsdagens grill, og i bedste stop spild af mad stil blev kødet pillet af, stegt på panden med lidt mere BBQ sauce og brugt som fyld i en fuldkorns burger sammen med en masse grønt. Vi fik også lidt faux-tato salat til, men det var faktisk slet ikke nødvendigt for burgeren mættede rigeligt i sig selv.

Onsdag:

Hokus pokus kylling med pastinak fritter og agurkestave 

onsdag den 17. juni 2015

DEN STORE MELON KAMP


Hvad gør man når der ligger en halv cantaloup melon og griner én op i ansigtet ude i køleskabet? Specielt hvis den er blevet lettere halvslatten af at have ligget der siden weekenden hvor den i god tro blev købt ind som lørdags slik, og man på nuværende tidspunkt bare ved at den ikke bliver spist. Mange ville nok mene at kampen var tabt, og bagefter smide den stakkels melon en tur i skraldespanden. Men ikke mig, næ nej det er jeg simpelthen for stædig til... for ikke at nævne nærig. Derfor valgte jeg i dag at tage kampen op imod den slatne melon, og det slag endte ud med at jeg 15 min. senere kunne sidde og nyde morgen solen på min altan i selskab med Arthur Dent i Hitchhiker's Guide to the Galaxy, og en dejlig ny kold sommerdrik i hånden. 

Melonen endte nemlig med at danne basen i en dejlig sød og kølende agua fresca, og hvad er moralen i den her i historie så? jo den er såre simpel "don't judge a book by its cover", for bare fordi du har noget liggene i køleskabet som ikke pænt mere, ja så kan det jo ende med at blive til det pureste guld for smagsløgene hvis det bliver behandlet rigtigt og med lidt god fantasi.

Cantaloup agua fresca - ca. 1 liter:

½ cantaloup melon, skåret i grove tern
Saften af 1 lime
250 - 500 ml vand
Nogle dråber flydene sødestof

Blend melonen sammen med lidt af vandet til.

Si nu massen igennem en meget finmasket si (brug evt. et kaffefilter) og bland den med det resterende vand, så du har ca. 1 liter færdig agua fresca.

Smag nu agua frescaen til med limesaft og sødestof, og server i et højt glas sammen med en masse isterninger 


tirsdag den 16. juni 2015

BATTLE OF STARTERS

I dag tager vi et skridt tilbage i tiden, den er en kort tur på nogle måneder, og bare rolig det er helt og aldeles ufarligt... hvis man da ellers ikke er bange for smagen af mexico, en perfekt stegt bøf og en god kølende virgin margarita med jordbær og lime. 

Jeg vil nemlig tage jer med tilbage til min sidste skoleperiode, som sluttede med et brag af en konkurrence eleverne i mellem... og ja jeg ved godt hvad i tænker, som om jeg ikke fik nok af det ræs da jeg var med til Skills i starten af året. 

The name of the game var "Battle of Starters" og målet var at lave vores helt egen udgave af verdens bedste forret som både skulle serveres som smagsprøver til de andre elever i klassen, og som en skue ret hvor man kunne se hvordan vi havde tænkt os at servere den som en komplet forret.

Et styks skue ret



Nu har jeg jo en meget stor forkærlighed for det mexicanske køkken, og det bar min forret da også ret meget præg af. Hos mig stod menuen nemlig på sprøde tostados med mexicansk marineret flank steak serveret med smørdampet majs salat, cremet feta, frisk lavet pico de gallo og en blød avocado creme. Og bare for at vise de andre i klassen at der var totalt overskud i mit lille cocina og cool mexicansk fiesta på programmet blev der naturligvis også mixet en virgin margarita med jordbær og lime sammen for at gøre oplevelsen helt komplet.

Ja sådan så det komplette bord ud til konkurrencen, komplet med både smagsprøver og plancher som kort fortalte hvad der havde været fokus på m.h.t tema (ret åbenlyst hvis I spørger mig), smag, metodikker, sensorik, energi procentfordeling, farver og meget mere.
a
Maden var et kæmpe hit, og i min verden er den så absolut den bedste forret jeg har smagt længe. Heldigvis var jeg ikke den eneste der kunne lide den, og da alle stemmerne i konkurrencen var talt op løb den da også med sejeren inden for kategorien sensorik, så et eller andet må jeg jo have gjort rigtigt.

Præmien for at vinde i kategorien sensorik: et lille diplom og en lækker flaske hindbær eddike og koldpresset rapsolie




a
Men inden vi igen hopper ind i tidsmaskinen og rejser tilbage til nutiden, så skal I da selvfølgelig lige have opskriften på intet mindre en verdens bedste forret.  Jeg mener nu har I jo rejst et pænt stykke vej sammen med mig alligevel, så det ville da være en synd og skam hvis I nu skulle gå tomhændede hjem fra en lille tidsrejse på sådan en helt almindelig onsdag

Salud

Sprøde tostados:

250 g hvedemel
1 tsk. salt
175 ml vand
45 ml olie
Olie til fritering 

Bland mel og slat i en skål.

Rør vand og olie i, og ælt det til en blød og glat dej.

Lad nu dejen hvile i 10 min.

Del dejen i to portioner og rul den tyndt ud, ca 3 mm tyk.

Stik dernæst dejen ud med en udstikker på 6 cm og friter dejcirklerne i olien til den er gyldne og sprøde og lad dem dryppe af på fedtsugende papir

Pico de gallo salsa:

100 g cherry tomater, i små tern
2 skiver syltet jalapeño, fint hakket 
1 forårsløg, fint hakket 
½ spsk. finthakket koriander
½ tsk. spidskommen
Saft af ½ lime
Salt og peber

Bland alle ingredienserne sammen og lad det trække i min. 20 min.

Hvis der ønskes en mere blød og ensartet konsistens kan man evt. lige køre en stavblender ned i salsaen.

Avocado creme:

1 avocado 
Saft fra ½ lime
½ tsk. spidskommen
1 fed hvidløg, fint revet 
2 skiver syltet jalapeños, fint hakket 
½ spsk. cremefraiche
Salt og peber

Mos avocadoen og kom den i en skål sammen med limesaft, spidskommen, hvidløg og jalapeños.

Rør cremefraiche i og smag til med salt og peber.

Hvis ikke cremen er helt glat endnu, så blend den glat med en stavblender 

Mexicansk marineret flank steak:

50 ml oliven olie
Saft og skal fra 1 lime
½ chili. fint revet 
2 fed hvidløg, fint revet 
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. oregano
Salt og peber
1 flank steak 

Rør alle ingredienserne (untagen kødet) sammen til en marinade, og smagtil med salt og peber.

Lad nu bøffen marinerer i min 20 min. men gerne så lang tid som muligt.

Kasser herefter marinaden, og grill bøffen til den har en kernetemperatur på 62 grader (ca. 3-5 min alt efter bøffens tykkelse)

Lad bøffe hvile i ca. 5 - 10 min, og skør de så i tynde strimler 

Smør dampet majs salat:

1 spsk. smør
1 dl. vand
1 majskolbe
1 håndfuld friske soyabønner
2 skiver syltet jalapeños, fint hakket 
4 radisser, skåret i tynde skiver 
1 forårsløg, fint snittet 
Salt og peber

Smelt smørret ig vandet i en gryde og pisk godt i det så det lige samler sig lidt.

Mens smørret smelter skæres majsene fra kolben.

Kom nu majsene og bønner i smøre og damp dem møre.

Vend nu grydens indhold sammen med resten af ingredienserne og smag til med salt og peber.

Samling:

Smør en tostada med lidt avocado creme og top den af med først majs salat, salsa og nogle skiver af bøffen.

Drys lidt feta over bøffen og kom endnu en tostada oven på.

Fordel nu fyldet på denne tostada lige som du gjorde på den første (avocado-majs-salsa-bøf-feta.

Kom nu en sidste tostada på som låg og server med lidt ekstra avocado creme "on the side"

Har du overskud af tostadas, så smager de også helt fantastisk som chips i hjemmelavet nachos i stedet for dem finder nede på hylden i supermarkedet 

Virgin margarita med jordbær og lime:

250 g jordbør
150 ml vand
150 g sukker
1 dl dansk vand
Saft fra 2 lime

Kog jordbør, sukker og vand op i ca. 5 min.

Si nu bærene fra og kom saften tilbage i gryden.

Kog nu saften ved kraftig varme i ca. 10 min. så det reducere lidt ned.

Rør nu siruppen ned i danskvandet og smag til med limesaften.

Server i glas med sukkerede kanter, en lille limeskive og med en masse is. 


mandag den 15. juni 2015

DEN FALSKE KARTOFFELSALAT



Okay nu siger jeg det bare lige en gang for alle "JEG ELSKER KARTOFFEL SALAT!!", mit eneste problem er bare at det jo ikke ligefrem er en ret som harmonerer særligt godt med GI. Derfor havde jeg egentligt taget til takke med at jeg nok ikke skulle sætte næsen op efter denne gudespise her til sommer, og jeg havde da også indset at de varme og lyse afteners al fresco dining med gril ville komme til at mangle dette cremede og mættende tilbehør.

Men så var det at jeg faldt over konceptet "faux-tato salad" inde på Pinterest, og det var simpelthen den mest geniale idé jeg længe er stødt på. Som man måske kan se på navnet, faux-tato, har vi her at gøre med den falske kartoffelsalat, og hvorfor er den falsk spørger I nok om... jo det er da selvfølgelig fordi den smager præcis lige som den klassiske kartoffelsalat, men der er ikke eneste kartoffel i miles omkreds, i stedet får salaten sin fylde fra noget så uskyldigt som blomkål.

Jeg kunne nok snakke i umenneskelige tider om hvor fantastik en sommerret det her er, men jeg tror faktisk det går hurtigere hvis I selv smutter ud i køkkenet og bikser en portion faux-tato salat sammen, og så kan i jo altid vende tilbage og fortælle mig hvor meget I er faldet for den her geniale ret.

Og hvis vi så lige går linen ud og bliver helt crazy her i sommer varmen, så kan jeg også anbefale at vende nogle sprøde bacon stykker i den her alternative kartoffelsalat, for det giver den bare lige lidt ekstra oomph og wow faktor som bestemt ikke er til at kimse ad.

Faux-tato salat - 4 pers: 

1 blomkålshoved
½ bdt. purløg, finthakket 
7 radiser, skåret i tynde skiver 
3 spsk. cremefraiche
½ spsk. mayonnaise  
Salt og peber

Start med at skære blomkålen i mindre buketter og kog dem i let saltet vand i 4 min. til de er lige præcis møre - de må endelig ikke få for meget.

Hæld vandet fra kålen og hæld dem over på et rent viskestykke hvor de kan klemmes helt tørre.

Det er også meget vigtigt at kålen er helt tør, for så sider dressingen bedre ved, de kan nemlig ikke suge den til sig som kartoflerne gør, og hvis kålen er for våd glider dressingen simpelthen af, og man kan også risikere at kålen smider noget af sin væde og gør salaten vandet. 
Kålen kan evt. koges dagen i forvejen.

Rør nu cremefraiche og mayonnaise samme og smag til med salt og peber.

Vend den kogte kål i dressingen sammen med purløg og radisser, og spis den enten som den er er, eller server den sammen med sommerens grillretter 

søndag den 14. juni 2015

CHICKEN PARM... MEATBALL STYLE

Jeg kom jo til at love alle jer Sultne Studerende derude at i nok skulle få opskriften på mit seneste køkkeneksperiment, nemlig min udgave af den klassiske amerikanske ret "chicken parm". I originalen kommer man tomatsauce i et ildfast fad, panerer et kyllingebryst, steger det, ligger det ned i saucen og til sidst kommes der lidt mozzarella på toppen, og så smides hele herligheden en tur i ovnen for at gratinere.

Men i kender mig jo godt nok til at vide, at jeg næsten aldrig lan lade en opskrift være som den er, derfor fik min udgave af "chicken parm" da også et en lille makeover som gav den gamle klassiker nyt liv i form af små panerede kyllinge kødboller med en kerne af oey gooey smeltet ost, som jeg serverede oven på al dente pasta sammen med en kraftig tomatsauce. Det var virkelig lækert, og uden at tage munde alt for fuld, så tror jeg næsten også at min opskrift slår originalen.

Det er selvfølgelig ikke en ret som stemmer helt vildt godt overens med det at spise efter GI, jeg mener både paneringen på kødbollerne og den hvide pasta får jo blodsukkeret til at flippe helt skråt. Men nu er retten jo også blevet til før jeg ændrede kostvane, og for de af jer som har et normalt blodsukker synes jeg bestemt at i skal hoppe om bord i den her opskrift på "chicken parm" som i får den i dag, for det var et super lækkert, og ret simpelt måltid.

Det er bestemt også en ret som kommer på menuen igen herhjemme, men næsten gang vi får den bliver det naturligvis med fuldkorns spaghetti og med en panering med et lavere GI... hmmm....måske en blanding af  kokosfibermel og kokosmel, rugmel eller måske endda den snu LCHF panering som består af knuste poppede flæskesvær (I know det lyder mærkeligt på alle punkter, men det er nok også derfor jeg bliver lettere draget til at teste den her form for panering... yes, yes she's a bit of a freak in the kitchen)

Men nu tilbage til opskriften, den får i da lige. Jeg har valgt at give jer den præcis som vi fik den, så må det være op til jer selv om den skal modificeres så den bliver lidt grovere eller ej.

Chicken parm meatballs:

500 g hakket kyllingekød
1 kugle frisk mozarella 
100 g rasp
50 g mel
Salt og peber 
Olie til at fritere i

Varm olien op i en kasserolle 

Skær herefter osten i 12 stykker 

Herefter deles kødet også i 12 portioner.

Form nu hver portion kød til en kugle, tryk hver kugle flad og kom et stykke ost i midten.

Tryk nu kødet sammen rundt om osten så den er helt pakket ind.

Nu blandes raspen med melet og krydres med salt og peber.

Rul nu hver kødbolle i rasp-mel blandingen og friter dem i olien til de er gyldne og sprøde uden på, og gennemstegte i midten 

Marinara sauce:

Lidt oliven olie
1 løg, fint hakket
4 fed hvidløg, fint hakket 
2 dåser hakkede tomater, med hvidløg
1 chili, finthakket 
1 lille håndfuld basilikum blade, fint hakket 
Salt, peber og sukker

Varm olien op i en dyb pande og svits løg g hvidløg heri. 

Når løgene begynder at tage lidt farve tilsættes tomater, chili og basilikum.

Knus tomaterne med bagsiden af en ske og lad saucen simre ved svag varme i 10 - 15 min til den bedynder at tykne.

Smag til med salt, peber og sukker og server saucen til pasta, på pizza, til at dyppe hvidløgs brød i om meget andet.


torsdag den 11. juni 2015

THROWBACK THURSDAY - UGENS MÅLTIDER

Torsdag:

Vi var til genåbningsfest på Hard Rock Cafe i København så derfor stod middagen på drinks og pindemader i lange baner 

Fredag:

Dominos i Næstved havde 1 års fødselsdag og uddelte gratis pizza, derfor stod middagen på pizza. Desværre havde de den ikke med fuldkorns dej denne dag, men jeg tog chancen og spiste den alligevel. Men som jeg næsten havde forudset så fik jeg det dårligt af den næsten med det samme på grund af det høje GI i dejen... øv bøv men den smagte nu stadig godt selvom den kom med en høj pris.

Lørdag:

Fuldkorns spaghetti med stegte grøntsager, svampe og bacon i en cremet flødesauce.

Søndag:


Mandag:


Tirsdag:

Fajitas i fuldkorns tortillawraps med salsa og guacamole

Onsdag:

Hjemmelavet fuldkorns calzone med rester fra kødsaucen 

tirsdag den 9. juni 2015

WEEKEND FRISTELSE

Det sværeste ved at starte med at spise efter GI har helt sikkert været portions størrelser, for ja det lyder jo nok logisk nok at fuldkorn og en mase fibre mætter meget mere end den kost vi ellers har spist. Men derfor har jeg nu alligevel haft en tendens til at komme for meget på tallerkenerne, og det harmonere jo altså ikke ligefrem når man også gerne vil mindske madspildet i husstanden. Der er dog blevet lidt bedre med tiden, og jeg har da også været ret god til at genanvende de retter som jeg har lavet for meget af, på den ene eller anden måde dagen efter. 
En af de retter som blev til fordi jeg havde været lidt for generøs med portionerne dagen før, var den her brunch sandwich med laks. Laksen havde jeg til overs fra mit første GI-måltid, rødkålssalaten havde jeg tiløvers fra dagen før hvor vi havde fået dirty rice og mørbrad, og de øvrige ingredienser blev fundet frem fra køleskabets gemmer så der var total bonus på "nej tak til madspilds kontoen".
Det var en sandwich som helt og aldeles ramte plet på sådan en weekend morgen formiddag, og med et fløjlsblødt pocheret æg som kronen på værket var der ingen sure miner. Ja det var helt og holdent en weekend fristelse som jeg godt kunne blive lettere forfalden til, for selvom den smagte som den største GI synder, ja så indeholdte den faktisk kun ingredienser som alle sørgede for at holde mit blodsukker stabilt. Derfor kunne jeg gå weekenden i møde uden hovedpine og dårligdomme, men med maven fuld af lækkerier fra morgenstunden

Brunch sandwich med laks - 1 pers:

1 stk. pågen javist fuldkornsklemme
2 spsk. flødeost naturel 
2 - 3 skiver røget laks 
6 skiver agurk
1 æg
Salt og peber
Vand og lidt eddike til at pocherer ægget i.

Start med at smører både top og bund af fuldkornsklemmen med flødeosten.

Kom nu først rødkåls salaten på efterfulgt af laksen og agurken.

Kog nu vand og eddike op i en gryde.

Når vandet koger trækkes gryden væk fra varmen, og så tager man et piskeris og laver en lille virvel i vandet.

Slå nu ægget ud i en lille kop og sænk den forsigtigt ned i virvlen så hviden slynges om blommen.

Lad nu ægget trække i den varme væske til det er smilende, ca. 3 - 4 min.

Kom ægget oven på agurkeskiverne i sandwichen, krydr med salt og peber og kom låget på sandwichen.

søndag den 7. juni 2015

DAG 2 MED GI

Det første måltid med den nye livsstil gik jo over al forventning, men man kan jo ikke leve af sandwiches hver dag. Derfor stod den på en noget mere spændende, og smagfuld middag dagen efter hvor vi fik både en mør og saftig svinemørbrad marineret i en syrlig hindbær marinade som også doblede op som aftens dressing i rødkåls salaten. Vi fik også en omgang "dirty rice" som ret hurtigt blev udnævnt til en favorit på middags bordet her hjemme. Den kan nemlig bruges som her, hvor den blev serveret som tilbehør til mørbraden, men den er også helt fantastisk på egen hånd, så skal der bare lige tilsættes lidt hakket kød, og så er den i vinkel.

Det lyder måske lidt uappetitligt at kalde en ret for "dirty rice", men det er nu engang det retten heder. Det er nemlig en Creolsk ret fra det amerikanske sydstatskøkken. Traditionelt set fik risene en brunlig og mudret farve ved at blive kogt sammen med kyllingelever, dette skridt valgte jeg dog at hoppe let og elegant over da jeg for det første allerede brugte brune ris istedet for hvide, og for det andet virkelig ikke kan lide lever. Ud over de brune ris indeholdte retten også grønpeberfugt, løg, hvidløg, forårsløg og bønner i chili sauce så det var jo noget der blev smækket sammen på rekord tid, selvom det smagte som om man havde stået og svedt ude i køkkenet i umenneskelige tider.

Dirty rice med hindbær marineret svinemørbrad og rødkålssalat med æble og hindbær vinaigrette - 3 pers:

1 svinemørbrad 
Dirty rice:
3 dl brune ris
1 stort løg, fint hakket 
4 fed hvidløg, fint hakket
1 spsk. olie 
1 stor grøn peberfrugt, i tern
1 dåse røde kidney bønner i chili sauce
2 forårsløg, fint snittet

Kog risene efter anvisning på pakken

Mens risene koger svitses løg og hvidløg på en pande i lidt olie.

Når løgene er mører tilsættes peberfrugten som også svitses med til den er mør.

kom nu hele dåsen med bønne i, ja saucen skal også bruges og lad dem varme igennem på panden med grøntsagerne.

Nu burde risene også være klar, så smid dem på panden sammen med grøntsager og bønner og steg dem til de begynder at sidde lettere fast i bunden.

Til allersidst når risene er færdige vendes forårsløgene i

Rødkåls salat:
1/4 rødkålshoved, fint snittet 
2 æbler, i tern
2 store gulerødder, fint revet 
1 håndfuld græskarkerner 
Hindbær vinaigrette:
3 spsk. hindbær puré (cubes som også bruges til smoothies)
1 tsk. dijon sennep
1 spsk. oliven olie
2 tsk. hindbæreddike 
Salt og peber

Pisk alle ingredienserne sammen til vinaigetten og smag den til.

Del nu vinaigretten i to og vend den ene sammen med grøntsagerne til salaten.

Den anden del af vinaigretten hældes over mørbraden som lige skal trække i nogle minutter inden den steges.

Brun nu den marinerede mørbrad af på en panden og smid så panden i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min. eller indtil mørbraden er gennemstegt.

Skær i skiver og server sammen med "dirty rice"og rødkåls salaten

torsdag den 4. juni 2015

THROWBACK THURSDAY - UGENS MÅLTIDER


Torsdag:

Resterne fra gårsdagens dirty rice blev lavet om til en dirty rice casserole gratineret med peanut "rasp" og cheddar og toppet med et lille spejlæg. Vi fik også stegte grøntsager til.

Fredag:

Juicy Lucy i fuldkorns bolle med sprøde squashfritter "on the side"

Lørdag:

BBQ grillkylling med blomkålsfritter og frisk agurkesalat

Søndag:

Ribbenstegt med brun sauce, blomkåls fritter, hvidløgs bagte bønner og frisk rødkål salat med appelsin

Mandag:

Resterne fra stegen og salaten blev tryllet om til sandwiches

Tirsdag:

Pasta salat med krydrede stegte rejer 

Onsdag:

Vi fik resten af pasta salaten sammen med nogle cajun pølser som jeg fandt nede i stop mad spilds boksen i Kvickly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...