lørdag den 22. august 2015

MADPAKKE HJÆLP PÅ JAPANSK


For mange er august lig med begyndelsen af et nyt skoleår, med mindre man da tilhører gruppe af de få heldige som kan skubbet skolestarten til september... lucky lucky, lucky. Fælles for alle er dog at når det nye skoleår ringer ind, så lyder startskuddet til madpakke ræset også, så nu skal armen stikkes dybt ind bagerst i køkkenskabet så madkassen kan findes frem, for nu er tiden kommet til at støve den af inden den skal i brug igen.

De fleste ser nok ikke frem til det med at smøre madpakke igen, og for mange er det da nok også bare en af de små hverdags aktiviteter som skal overstås hvor man træt og ugidelig laver en rugbrøds klapsammen med de triste rester fra køleskabets gemmer, inden man hopper i seng.
Bevares en rugbrøds klapsammen har da sin charme, men hvis jeg skulle spise sådan en hver dag til frokost, ja så ville jeg da nok også ende med at finde min madpakke rimelig kedelig, og jeg ville da nok også ryge i fælden med at købe lidt for meget dyrt junk i kantinen for at kompensere for den hjemmelavede skuffelse.

Men madpakken behøver slet ikke at være nogen trist og kedelig affære, for med lidt kreativitet og planlægning, ja så kan selv den mest uerfarne madpakkesmøre ende med at lave et helt lille frokost festmåltid som kan ende som arbejdsdagens højdepunkt.  


Når jeg laver madpakker så gør jeg det med udgangspunkt i de japanske bentoer, som simpelthen er den ultimative måde at lave madpakke på. En bento er super indbydende at se på, sørger for at jeg får noget sundt, let og lækkert at spise, og så holder den mig kørende ofte helt ind til aftensmaden.

Det kræver faktisk ikke så meget at begynde at lave bentoer, det eneste man faktisk har behov for er en ordenlig beholder til maden. Man kan gå den dyre og bøvlede vej og bestille en fra Japan (som jeg har gjort med min sorte bento), men man kan også være heldig at finde nogle lignede madkasser rundt omkring i danske supermarkeder omkring skolestart, f.eks. købte jeg en klar madkasse fra sistema i to lag med indbygget bestik som jeg ofte bruger til bentoer, og den grønne sag herover fandt jeg til 40 kroner i "Tiger". Det vigtigste med beholderen er sådan set at man kan opdele maden nemt i små portioner, en traditionel bento består nemlig af 4 dele ris, 3 dele protein, 2 dele grøntsager og 1 del "treat" enten frugt eller andet snack værdigt og ofte er det opdelt i bentoens små rum, eller i små muffin forme... derfor er bentoen også helt igennem fantastisk hvis man laver madpakker til små kræsne poder.

Ud over opdelingen af maden, så mene japanerne også at man skal bestræbe sig på at få 5 forskellige farver ind i bentoen samt forskellige tilberednings metoder for at sikre en så komplet spise oplevelse som muligt.Selvfølgelig lever mine madpakker sjældent helt op til japanernes strænge krav, dog sørger jeg for at der altid er min. 4-5 farver tilstede så øjene også bliver draget ind i måltidet... det er jo trods alt dem som vi spiser med ikke sandt. Og når man først får det ind under huden med altid at sørger for at der er et godt farvespil tilstede i bentoen, ja så kan man faktisk smide sådan en fætter sammen på ca. 15 min.


Mine bentoer laver jer gerne om aftenen dagen før de skal spises, og helst mens jeg i forvejen er i gang med at lave aftensmad. For så kan jeg lyn hurtigt lige pakke en portion ned i madpakken til dagen efter inden vi sætter os til bords. Det eneste jeg så reelt set skal gøre ved mine madpakker er at fylde lidt frugt og grønt i hist og her for at fylde huller ud, sådan så maden ligger fast under transport og stadig ser lige så appetitlig ud når den skal spises som da den blev pakket dagen før. Et godt eksempel kunne være bentoen herunder hvor vi havde fået forårsruller at spise. For mens rullerne var i ovnen fik jeg lavet en hurtigt omgang røræg til morgenmad, skåret nogle agurkestænger og smidt lidt blandet frugt og grønt i hist og her for at fylde min bento ud, og på 10 min. inkl. tiden jeg brugte på aftensmaden var både frokost og morgenmad til dagen efter også klar. Så kom ikke her og sig at lækre madpakker er en uoverkommelig affære.

Jeg håber at jeg fik inspireret nogle Sultne Studerende derude til at tænke lidt ud af boksen og kreativt når det kommer til jeres madpakker, og hvis i laver noget godt så vend endelig tilbage og del jeres lækre kreationer med #dssbento på instagram

1 kommentarer:

  1. Virkeligt lækre madpakke forslag, en super inspiration:-)
    Og sådanne plastbøtte må jeg have skaffet mig.
    God søndag :-)

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...