lørdag den 20. juni 2015

SUNDT LØRDAGS SLIK


Lørdags slik og et liv med lav GI kost hænger jo ikke sådan helt sammen, eller det vil sige det gjorde det ikke før der en dag poppede nogle billeder med "fruit leather" eller frugtlæder op på på min pinterest konto. Kort fortalt er de her ruller en slags sundt slik, de består nemlig kun af én eneste ingrediens... frugt, så læs med her og få opskriften på slik som ikke er fuld af sukker og e-numre. 

Det var første gang at jeg har hørt om frugtlæder, men efter lidt research på nettet blev jeg hurtigt meget klogere på emnet. Frugtlæder er nemlig en gammel måde at konserverer årets høst af frugter og bær på, hvor man lavede frugten til mos, smurte mosen ud i et tyndt lag og så lagde ud for at tørre i solen. Når frugt pladen så var helt gennemtør blev den rullet sammen, pakket ind i pergament og gemt til de kolde måneder hvor man ikke kunne få frisk frugt, og savnede den søde smag og vitaminerne som frugterne indeholdte.
Ja helt tossede var de altså ikke i gamle dage for den her konserveringsmetode er da intet mindre end en genial måde at få spist frugt og grønt på hele året rundt.

En plade frugtmos klar til tørring... men mon ikke det går hurtigere at smide den en tur i ovnen end at stille den ud i solen.



a
Frugtlæderet indeholder dog en del frugtsukker, og det påvirker selvfølgelig stadig blodsukkeret lidt, men ikke i nær lige så høj en grad som alm. slik gør. Og jeg må indrømme at jeg faktisk ikke har oplevet nogen form form hovedpine med den her form for "slik", så i min bog er frugtlæderet hurtigt blevet min foretrukne from for lørdags slik, og det minder da også lidt om vingummi i konsistensen hvilket er et kæmpe plus i min bog. 
Jeg har klippet mine frugtplader i strimler og rullet dem sammen om lidt bagepapir så jeg endte med at få en masse små ruller ud af det som forhåbentligt kan holde mig kørende lidt endnu. 



Jeg har allerede afprøvet rullerne som biografsnack da vi var inde og se den nye Jurassic Park film, og selv C mente at de sagtens kunne stå distancen til en dyr pose blandet slik nede fra biografen. Men mon ikke de her ruller også ville være en genial treat at få med i madkassen for både store og små når nu der er så mange steder som har banlyst sukker i alle former? 




Det er super nemt at lave, og man kan bruge de fleste frugter og bær til at lave frugtlæder, jeg har f.eks. set folk lave så bizarre ting som vandmelons læder, så det er kun fantasien der sætter grænser for hvor kreativ man kan være. Men det betyder jo også at frugtlæder er en helt ideel opskrift at have i baghånden når man vil undgå madspild, får alle de frugter og grøntsager som man ikke lige når at bruge mens de er best kan sagtens ende sine dage i en portion læder i stedet for at ryge en tur i skraldespanden, og til de af jer som laver jeres egen juice, hvad med at prøve at give jer i kast med frugtlæder lavet på det frugtkød som er tilovers? Så bliver hele frugten udnytte og i slipper for at smide mad ud. 

Dog skal det siges at lige så nemt det er at lave, lige så tidskrævende en process er det også. For du skal i hvert fald regne med at sætte 6-8 timer af i ovnen ved lav varme for at få frugten helt gennembagt og tør, så  man er nødt til at væbne sig med tålmodighed.

Jordbær frugtlæder - 1 plade :

1 pose frosne jordbær 

Kog bærene op og blend dem med en stavblender til en helt blød puré.


Si kernerne fra, hvis du vil have helt glat frugt læder, eller lad dem blive hvis du godt kan lide lidt tekstur i dit læder

Smag nu på puréen, jeg kan godt lide det lidt syrligt, så jeg lod den være som den var, ellers så sød den lidt med enten lidt sukker, honning, stevia elle lignende 

Smør nu puréen ud på et stykke bagepapir på en bageplade, det skal være et helt ensartet lag, og gerne så tyndt som du kan gøre det.


Kom nu pladen i ovnen ved så lav temperatur som muligt, min ovn kunne komme ned på 60 grader så det var det jeg satte den på.

Lad nu pladen tørre i ovnen i ca. 6 timer, men tjek til den af og til for at se om den er ved at være der.

Når overfladen ikke længere er fugtig og blød når man røre ved den inde på midten, så er den færdig.

Nu skulle læderet være lig etil at hive af bagepapiret, så løsn forsigtigt hele vejen rundt først, og fjern pladen fra papiret - hvis den klistre nogle steder, så er den ikke førdig og skal en tur i ovnen igen.

Klip nu læderet i strimler og rul det sammen og nogle strimler bagepapir.

Kom nu rullerne i en lufttæt beholder, de burde kunne holde sig i en måneds tid... men jeg tror nu ikke at de overlever så længe.

Hindbær frugtlæder - 1 plade:

2 poser frosne hindbær

Kog bærene op og blend dem med en stavblender til en helt blød puré.

Si kernerne fra, hvis du vil have helt glat frugt læder, eller lad dem blive hvis du godt kan lide lidt tekstur i dit læder

Smag nu på puréen, jeg kan godt lide det lidt syrligt, så jeg lod den være som den var, ellers så sød den lidt med enten lidt sukker, honning, stevia elle lignende 

Smør nu puréen ud på et stykke bagepapir på en bageplade, det skal være et helt ensartet lag, og gerne så tyndt som du kan gøre det.


Kom nu pladen i ovnen ved så lav temperatur som muligt, min ovn kunne komme ned på 60 grader så det var det jeg satte den på.

Lad nu pladen tørre i ovnen i ca. 6 timer, men tjek til den af og til for at se om den er ved at være der.

Når overfladen ikke længere er fugtig og blød når man røre ved den inde på midten, så er den færdig.

Nu skulle læderet være lig etil at hive af bagepapiret, så løsn forsigtigt hele vejen rundt først, og fjern pladen fra papiret - hvis den klistre nogle steder, så er den ikke førdig og skal en tur i ovnen igen.

Klip nu læderet i strimler og rul det sammen og nogle strimler bagepapir.

Kom nu rullerne i en lufttæt beholder, de burde kunne holde sig i en måneds tid... men jeg tror nu ikke at de overlever så længe.

Ananas frugtlæder - ca. 1½ plade:

1 ananas.

Skræl ananasen og skær den i mindre tern.

Kom nu ananas ternene i en blender og blend dem til en helt blød og ensartet puré.

Smør puréen ud på et stykke bagepapir på en bageplade, det skal være et helt ensartet lag, og gerne så tyndt som du kan gøre det.

Kom nu pladen i ovnen ved så lav temperatur som muligt, min ovn kunne komme ned på 60 grader så det var det jeg satte den på.

Lad nu pladen tørre i ovnen i ca. 6 timer, men tjek til den af og til for at se om den er ved at være der.

Når overfladen ikke længere er fugtig og blød når man røre ved den inde på midten, så er den færdig.

Nu skulle læderet være lig etil at hive af bagepapiret, så løsn forsigtigt hele vejen rundt først, og fjern pladen fra papiret - hvis den klistre nogle steder, så er den ikke førdig og skal en tur i ovnen igen.

Klip nu læderet i strimler og rul det sammen og nogle strimler bagepapir.

Kom nu rullerne i en lufttæt beholder, de burde kunne holde sig i en måneds tid... men jeg tror nu ikke at de overlever så længe.


4 kommentarer:

  1. Uhmm... Det ser bare SÅ lækkert ud!!!
    Har også sagt til mig selv mange gange, at det skal prøves....! Må hellere snart tage mig sammen!! Og det ser jo i virkeligheden super nemt ud!! Nu er der vidst ikke flere undskyldninger... :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja jeg kan kun anbefale at du prøver at lave dit eget frugtlæder. Og specielt her op til sommerferien hvor man ikke helt hvad man skal lave, så er det et sjovt projekt at skyde igang

      Slet
  2. Det ser så lækkert ud - og jeg elsker tørret frugt og figenpålæg, så mon ikke det ville være et hit? Tænker også, man kan pynte is desserter og kager med flagerne derfra <3

    - Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Det tror jeg da bestemt at man kan, måske endda bruge det til at lave en slags frugt "sushi" til dessert 😊

      Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...