søndag den 24. juni 2012

PYTT I SU PANNA'EN


Wow den her uge har jeg virkelig godt kunne mærke at min hjerne har været i mere eller mindre ferie mode, for der er virkelig ikke blevet lavet noget særligt spændende mad her hjemme (noget i stil med brød på menuen 2 -3 dage i den her uge alene) Tilgengæld har den stået på ren og skær afslapning både foran flimmeren, med næsen i en bog eller med diverse former for brætspil i stearinlysets skær. Så ja jeg indrømmer blankt at vi faktisk ikke har flyttet os særlig eget fra lejligheden i den her uge (men hey ferien er lige startet så der var en masse søvn der skulle indhentes) men når vi rent faktisk fik noget lidt mere spændende mad end rugbrød med pålæg, ja så blev fantasien sat til at arbejde da der skulle leges med de få ingredienser vi lå inde med,  og ja nogle gange det lidt noget juks, men andre gange fik vi ret så lækkert mad at spise. Og her kommer der et eksempel på en super hurtig, nem og billig ret der - hvis jeg skal være ærlig - nok et eller andet sted så dagens lys på grund af en doven dag i køkkenet.

Pytt i panna ala Den Sultne Studerende*:
En rest kogte kartofler
En rest Kogte bønner (eller andet grønt fra gårsdagens middag)
En rest kød (jeg brugte en hakkebøf det blev til overs fra gårsdagens middag)
Lidt olie
Taco spice mix
Lidt vand
Lidt revet ost


De kogte katofler skæres i store stykker sammen med kødet og grøntsagerne
Varm en pande op sammen med lidt olie, når olien er varm steges kartoflerne indtil de begynder at blive lidt sprøde, derefter tilsættes kød og grøntsager og det hele varmes godt igennem.

Tilsidst tilsættes taco spice mix sammen med lidt vand og revet ost, og det hele vendes godt sammen og steger i små 2 - 5 min.

*Ja man kan jo komme lige præcis det i som man har lyst da det jo virkelig er en af de retter der kan varieres i det uendelige, jeg brugte kød og grøntsager der var blevet til overs fra gårsdagens middag og piftede det lidt op med et absolut must i mit køkkenskab... nemlig Taco spice mix

ÆBLESKIVEHYGGE OG SANKT HANS

Det er jo som bekendt i aften at heksene sendes til Bloksbjerg når Sankt Hans bålene tændes rundt omkring i det danske sommerland, men udover at se Sankt Hans bålet blive tændt, så har vi i min familie en tradition for altid at drikke te og spise lune æbleskiver efter vi har set bålet blive tændt (en tradition jeg har fået at vide måske godt kan være lidt sær, men ikke desto mindre super hyggeligt). De sidste par år er det desværre kun blevet til den færdiglavede frost udgave af æbleskiverne men i år skulle det altså være hjemmelavede æbleskiver efter min mors opskrift, så jeg lånte min mors gamle æbleskivepande, fik hende til at skrive opskriften ned,  og så gik jeg ellers i gang i køkkenet. Inden længe duftede hele lejligheden af nylavede æbleskiver,og det var i den grad noget der fik bardomsminderne vakt tilbage lige med det samme.


Først skulle vi selvfølgelig lige ned og se "heksen" blive brændt på bålet....

...og så tog vi hjem for at spise lune æbleskiverx



s
.

Æbleskiver:

250 ml mælk
25 g gær
3 æggeblommer
3 æggehvider
1 spsk. sukker
200 g mel
65 g smør/ margarine
½ tsk. kardemomme
1 citron, skal
1 stang vanilje

Smelt smør/margarine og stil til side

Lun mælken og opløs gæren heri - men pas på for hvis mælken bliver for var dræbes gærcellerne og dejen hæver ikke.

Imens mælken lunes piskes æggeblommer, sukker, kardemomme, vanilje og citronskal lyst og luftigt, og derefter blandes mælke-gær blandingen ind i æggesnapsen.

Pisk hviderne stive og stil dem til side.

Nu skal melet sies ned i skålen med æggesnapsen lidt ad gangen og røres godt ind i dejen hvorefter det smeltede fedtstof tilsættes.

Tilsidst vendes de stift piskede æggehvider ind i dejen og den stiles til hævning i 30 min.

Nu skal man bare bage æbleskiverne i en æbleskivepande indtil de er gyldne på begge sider*(*)

.*Husk at hælde lidt mere smeltet fedtstof ned i pandes "huller" når du bager æbleskiverne så de får en flot gylden farve

(*)Æbleskiverne vendes nemt med to kødnåle, strikkepinde eller lignende

fredag den 15. juni 2012

NYE KOGEBØGER



Jeg ved ikke hvor mange der så det men inde på den søde Marians blog var der fornyligt en give away hvor en heldig sjæl kunne vinde Louisa Lorangs nye kogebog "Vild med hverdagen", og af en eller anden mystisk grund var det mig der endte med at være den heldige sjæl der fik bogen (YAY!!!)  Den kom med posten for nogle dage siden og er allerede blevet gennemlæst flittigt, og jeg glæder mig allerede sindsygt meget til at prøve hendes lækre retter. Jeg vandt med en kommentar om en af mine mange livretter, nemlig stegt fiskefilet med nye kogte kartofler og persillesauce, så hvad kunne være mere passende end at lave lige præcis denne ret til aftensmad når nu bogen var i hus. Faktisk var det kun mig der fik det at spise for min kæreste C og vores roomie var at den overbevisning at de kun kunne spise fiskefilet på rugbrød og remo på toppen - ja det var jo nærmest mere synd for dem end for mig for så var dere mere sauce og kartofler til mig.



Nu er titlen jo "Nye kogebøger" så jeg ville lige vise det sidste nye skud på stammen, da jeg kom hjemfra skole i dag havde min kæreste nemlig lagt overstående på mit natbord, selveste Julia Childs kogebog "Mastering the Art of French Cooking" en bog jeg har været helt syg efter at få fingrene i siden jeg første gang så filmen "Julie & Julia". Man må jo sige at han forkæler sin prinsesse lidt nu her hvor sommerferien skydes igang,  så gæt lige vad min sommerferie skal gå med, jep der skal læses kogebøger i lange baner - nok også en af mine yndlings beskæftgelser  :)


torsdag den 14. juni 2012

SKIPPER SKRÆKS PASTA



Aftenmaden idag var nok noget af det simpleste man kan smække op på en tallerken, og det var godt nok også tiltrængt for kræfterne var ikke ligefrem til det helt store storhej i dag, og selvom det faktisk har været en ok dag i skolen idag med selskabs forberedelser, ja så tror jeg altså at hjerne så småt er ved at være i feriemode. Derfor kom der en super nem pastaret med spinat og en lille krebinet på aftens middagstallerken - og som en lille ekstra bonus ud over at smage virkelig godt, ja så koster den her ret jo ikke ligefrem mange basseøre :)

Pasta med spinat-fløde sauce - 3 pers:
Lidt olivenolie½ pose spinat (frossen)125 ml fløde2 3 spsk. cremefraicheSalt og peberRevet muskatnødPasta

Kog pastaen efter anvisning på pakken

Imens pastaen koger kommes olien på en pande og spinaten steges heri indtil det tager lidt farve.

Derefter tilsættes fløde og cremefraiche og saucen koges let op.

Smag til med salt, peber og lidt revet muskatnød - og vend pastaen i saucen*


*Hvis den ikke er fugtig nok kan man evt. tilsætte lidt af kogevandet fra pastaen

fredag den 8. juni 2012

LATKES (JØDISKE PANDEKAGER)

Latkes med rygeost og hjemmedyrket purløg. De serveres dog traditionelt med appelsauce, cremefraiche eller lidt sukker (jeg ved godt at det lydder lidt spøjst at komme sukker på salte pandekager men tro mig når jeg siger at det er en kombi der bare funger)

I går stod der sundhed på skemaet efter en tur i køkkenet hvor klassen lavede is til et kommende skole event. I sundheds undervisningen startede vi med at snakke om kulhydrater hvor vi blandt andet snakkede om forskellige former for vegetarisk baserede diæter, og af en eller anden grund fik vi drejet samtalen ind på kosher mad, altså jødisk mad, og med det samme vi kom ind på det emne kunne jeg ikke lade være med at dagdrømme lidt om de her små vidunderlige jødiske kartoffelpandekager kaldet Latkes. Jeg har faktisk lavet dm mange gange med stor tilfredshed for C, men af en eller anden grund har jeg aldrig fået skrevet opskriften ned da jeg bare har taget det lidt på slum alt efter hvad jeg lige havde i køkkenet når lysten til Latkes trængte sig på. Men nu spurgte min underviser mig så pænt om ikke hun kunne få opskriften, så det gav mig jo en god grund til endelig at få taget mig sammen til at få skrevet opskriften ned - og jeg behøver vel ikke at sige at det første jeg gjorde da jeg kom hjem var at bakse en portion Latkes sammen :D



.Latkes

12 kartofler*3 - 4 store løg*2 tsk. bagepulver2 tsk. salt4 æg2 - 4 spsk. matzah mel** (jeg brugte rugmel da jeg ikke lå inde med matzah)Olie til stegning

Kartofler skrælles og rives groft, derefter pilles løgene og også disse rives groft.


Kom både løg og kartofler i en skål og rør dem sammen - lad det stå i 10 - 15 min.

Herefter presses så meget væde ud af blandingen som muligt, derefter kommes den pressede blanding op i en ren skål.


Tilsæt nu bagepulver, salt, æg og mel og rør det hele godt sammen.

I en stor pande varmes olien nu op (der skal være olie til ca. 2,5 cm står op af pandens sider)


Når olien er varm formes massen til pandekager gerne over en hulske eller lignende så overskydende væde kan presses ud af dem inden de steges.


Steg nu pandekagerne indtil de er gyldne og sprøde på begge sider (vend dem kun engang, ellers bliver de alt for fedtet og begynder at suge mere olie til sig). Lad de stegte pandekager dryppe af på fedtsugende papir og server


*En god huske regel er at man bruger ca. 3 dele kartoffel til 1 del løg


**En ret grov "meltype" lavet ved at male usyrnet brød til mel (hvis jeg skal prøve at sammenligne det med noget så kunne det lidt minde om fint knuste knækbrød) Jeg lå desvære ikke inde med matzah mel så derfor er de her latkes nok ikke helt Kosher, jeg brugte nemlig rugmel istedet for da det var det jeg havde i køkkenskabet...men de smagte nu stadig virkelig godt

GIVE AWAY: SIDSTE CHANCE FOR AT VINDE EN DEJLIG SOMMERGADGET


Så er det ved at være sidste chance hvis man vil have en mulighed for at vinde en af de lækre sommer gadgets jeg udlovede i min give away. Målet er nemlig nået da bloggen har rundet de 40 faste læsere så jeg må hellere holde mit ord og trække en vinder, og det bliver gjort i morgen aften kl 22:00 hvor jeg fisker 2 heldige læseres navne op af "hatten". Der er altså tid endnu give away'en kan findes HER

HELT NY BLOG, JA ELLER NÆSTEN DA





Ja den opmærksomme læser har nok opdaget, så er der sket lidt nyt her på bloggen, den har så at sige fået sig lidt af en sommer makeover og er kommet over på sit eget domæne* takket være de søde mennesker fra BlogHQ, de har nemlig designet et helt nyt design til bloggen. Dvs. jeg skulle give dem nogle prej om hvad jeg godt kunne tænke mig, og så ville de designe bloggen ud fra dette, og jeg må indrømme at de fangede mine nok lidt flyvske prej helt fantastisk godt, for efter bare to udkast ramte de plet. Og jeg kan kun sige at jeg er mere end ovenud tilfreds med resultatet specielt min fine headder (ja det hedder sådan et billede for oven vist) er jeg helt pjattet med - og jeg håber også at I kan lide bloggens nye udseende og finder det en smugle læser- og brugervenligt :)

Det skal dg siges at selv om udseendet har ændret sig og der er kommet nogle flere topmenuer til, ja så vil selve bloggen ikke ændre sig. Jeg er stadig på SU og den mad jeg laver vil derfor osgå stadig afspejle dette - selvom jeg nok af og til finder tid og plads til et køkken eksperiment eller to der går lidt ud over hverdags maden. en så vil alt jo også være som det plejer ikke sandt ;)

Jeg tror faktisk ikke at der er mere at sige om flytningen på nuværende tidspunkt andet end at hvis der skulle være nogle der sad og havde nogle spørgsmål eller kommentarer ja så er jeg da mere end villig til at besvarer disse.


*Det betyder også at al trafik fra den tidligere blogspot adresse vil blive henvis her til den nye adresse, så der burder der ikke være nogle problemer

søndag den 3. juni 2012

ABC-SANDWICH



Ihhhh altså så havde jeg lige fundet den her super fede blog fornyligt da jeg sad og surfede lidt rundt på nettet. Den var bare spræng fuld af lækker mad og god inspiration, men nu kan jeg jo så selvfølgelig ikke huske hvad den hed... øv altså!

Men anyway det var på det her "mystery blog" at jeg så den her virkelig lækre udgave af en grilled cheese sandwich med avocado, bacon og ost (Deraf navnet ABC-sandwich), og der er helt sikkert en sandwich der kommer til at være en fast del af mad-repertoiret her hjemme når man kommer sent hjem og skal have noget hurtigt og lækkert i skrutten

Imellem to skiver toastbrød kommes der ost, avocado skiver, tomat skiver og bacon.
Steg sandwichen i smør på en pande indtil den er gylden, sprød og osten er smeltet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...