mandag den 26. december 2011

GLÆ...GLÆ...GLÆ...GLÆ...GLÆDELIG BAGJUL!!!


Årets gavehøst (der er både mine gaver og dem vi har fået som par): Grimms samlede eventyr, Luksus brunch for 2, Criminal Minds sæson 4, Undertøj (er her byttet til et tilgodebevis), Biograftur for 2, Harry Potter 7.1 + 7.2, Microplane rivehjern, Selvrørende pisker, 2 sukkertermometer (eneste dublet i år), De første tre bøger i Shopaholic serien på engelsk, Et billede af min niece, Billetter til det nye Ørkenens Sønner show, Guld øreringe, og 500 kr. (tapet fast på posen med labre laver) - Af gaver der ikke var på billedet var en 3-i-1 printer, salat bestik og Spise med Price brætspil

Så er julen endelig overstået, og ja selvfølgelig synes jeg at julen er en utrolig dejlig tid og jeg elsker da både familien, maden, gaverne og alt det andet ved den. Men når det så er sagt skal jeg da være den første til at proklamere at jeg er mere end done med julen for i år, mest af alt er det nok fordi jeg ikke bare har holdt en juleaften men snart er så småt ved at være oppe på hele 3 jule aftener (21. december hos min mor, 23. december hos kærestens mor og 24. december hos kærestens far) og for at det ikke skal være helt løgn så var vi i dag også inde på Frederiksberg til det der vel egentligt var en julefrokost men det mindede mest af alt om en ekstra lille hyggelig juleaften med tændt juletræ og uddeling af gaver.

Men tro ikke at jeg ikke har hygget mig for det har jeg virkelig. Det har været en helt igennem fantastisk jul i år og alle 4 steder vi har været forbi for at fejre jul har været mere end perfekte aftener, og vi var endda så heldige at vi ikke to gange har fået det samme at spise. Hos min mor den 21. fik vi en lækker helstegt farseret kalkun med alt hvad der ellers hører til af kartofler, sauce, rødkålsalat og hele moletjavsen. Den 23. havde min søde svigermor lavet et lækkert farsbrød med ovnbagte kartofler og sauce samt et hav af forskellige salater (der var både rødkålsalat, rødbedesalat med bær og bønnesalat med æbler, peberfrugt og feta) Den 24. var vi inde hos svigerfar hvor den stod på en traditionel julemiddag med både and og flæskesteg og alt hvad der ellers hører til. Og i dag hvor vi var inde på Frederiksberg hos kærestens stedmors forældre var der trakteret med det store kolde bord hvor alt hvad man ellers kunne ønske sig var sat på bordet (jeg var specielt glad for de lækre fiskefileter og frikadellerne de havde lavet)

Men nu er det nu også meget dejligt at være hjemme igen og side i sin egen seng og slappe af mens gave bjerget ligger ved siden af, og efter sådan nogle dage med så mange familiefester i træk er jeg da også sikker på at jeg kommer til at sove hele dagen i morgen for jeg kan virkelig mærke at jeg er mere end smadret så før jeg hopper under en dyne vil jeg da lige ønske jer allesammen en glædelig bagjul som jeg håber i har nydt i fulde drag sammen med mennesker i holder af rundt om et veltildækket bord med en masse lækkert julemad -

Men jeg er nødt til at hører, er det anden, flæskestegen eller noget helt tredje der var jeres hovedpunkt på julebordet i år?

Jeg kan da allerede røbe at hovedpunktet for mig igen i år var en delt førsteplads mellem flæskestegen og skysaucen fra den.

onsdag den 21. december 2011

SØDE JULEKARAMELLER TIL ET SØDT JULELIV


Ja jeg bliver så lige i det søde hjørne og kommer med endnu en lille julegodte, denne gang er det en opskrift på flødekarameller jeg lige vil dele.Det er egentlig ret lang tid siden jeg har lavet dem og har bare haft billederne ligende på computeren og glemt alt om dem. Men nu er de fundet frem igen så her kommer opskriften på flødekarameller som jeg har fra Det søde liv


Alle ingredienserne kommes i gryden

Når karamellen er gylden og tyk er den færdig

Karamellen hældes i engangsbøtter og stilles til afkøling

Efter afkøling skal karamellen skæres i mundrette bider og pakkes ind



Flødekarameller*:
½ liter fløde

250 g sukker

125 g glukosesirup


Alle ingredienserne kommes i en tykbundet gryde og koges sammen under omrøring ved middel til svag varme.

Når karamellen er kogt så meget ind så den begynder at være gylden og slipper grydens bund er den færdig.


Det kan god tage ret lang tid før karamellen er færdig kogt.


Nu skal karamelmassen hældes over i en firkantet beholder hvor den skal køle af.


Når karamellen er kold skæres den i mundrette stykker der bagefter pakkes ind enkeltvis**

* Karamellerne er i den grad lækre hvis de har ligget et koldt sted (f.eks. i køleskabet) et stykke tid inden de skal spises da de så bliver lidt dejlig hårde

**Man kan købe noget cellofan hvis det skal være lidt fint, men jeg brugte bare noget bagepapir jeg havde liggende i køkken skuffen

tirsdag den 20. december 2011

RASMUS KLUMP HYGGE PÅ EN KOLD EFTERMIDDAG


Pandekage samlebåndet

Hvad gør man når man står med 2 liter mælk og en masse æg der er ved at synge på sidste vers? Man laver da en kæmpe stak af Rasmus Klumps yndlings spise til at lune sig lidt på på en kold december eftermiddag.

Selv om jeg fik lavet rigtig mange pandekager stod det alligevel ikke helt skidt til, for det bedste af det hele er at dem man ikke kan spise med det samme kan ryge i frysere til en anden god gang hvor man står og får lyst til endnu en omgang eftermiddags hygge i Rasmus Klumps tegn.

Den her opskrift må siges at være min absolutte yndlings pandekage opskrift, pandekagerne er både søde og tynde og passer perfekt til en god klat is og lidt friskt frugt.

Opskriften har jeg fra bogen "Det Danske Landkøkken" som jeg anskaffede mig i sommers


Pandekager:

250 g mel
6 æg
8 dl mælk
75 g sukker
½ tsk. salt
½ tsk. vaniljesukker
Reven skal af en usprøjtet citron eller appelsin
50 g smeltet smør eller margarine

Rør mel og æg til en jævning.

Tilsæt det smeltede fedtstof og derefter sukker, salt, krydderier og mælk.

Kom lidt fedtstof på en pande og bag pandekagerne ved middelvarme.

Når man begynder at se at dejen har sat sig og bunden slipper bunden let vendes pandekagen og bages på en anden side - pandekagerne skal være lysebrune på bege sider er lysebrune.

3 VEJE TIL CHOKOLADE-KONFEKT HIMLEN

Årets konfekt udbud, pistacie juletræer, abrikoskuler og bounty kugler


I år skule der jo selvfølgelig også laves lidt konfekt, og ja det blev da vist nok lige lavet lidt sent da jeg desværre var nødt til at aflyse den konfekt hygge dag jeg havde med dejlige tøser fra gymnasietiden, men heldigvis er der da lige nogle dage til jul endnu så jeg var da heldigvis ikke for sent ude.

Jeg må indrømme at jeg ikke er er helt glad for marcipan, så det fik kæresten selv lov til at stå og hygge sig med så han kunne få sig nogle marcipan kugler med nougat og chokolade mens jeg lavede pistacie juletræer, abrikos kugler og bounty kugler (en opskrift jeg faldt over på denne blog)



Abrikos kugler:

(den her opskrift er mest af alt taget lidt på slum, men prøver at skrive en ca. opskrift)
3 små poser med tørret abrikoser
½ håndfuld kokosmel
1 sjat juice (kan erstattes af vand)
Jeg havde også lidt pistacie nødder liggende så de blev også lige smidt i (efter de var blevet hakket)
Smeltet chokolade

Hak abrikoserne meget fint

Bland de hakkede abrikoser sammen med kokos, pistacie og juice

Blandingen skal kunne formes til kugler meget nemt, men de å hverken være for tørre eller for våde

Nu skalkuglerne bare dyppes i smeltet chokolade og så er de ellers done (hvis de da ikkelige skal pyntes lidt  først)



Pistacie juletræer:

200 g marcipan
1 dl piskefløde
200 g hvid chokolade
50 g usaltede pistacienøder, hakkede
100 g mørk chokolade


Hak den hvide chokolade fint og varm en op sammen med fløden under omrøring.

Afkøl cremen lidt i køleskabet mens resten gøres klar.Rul marcipanen ud i en firkant (ca. 12 x 25 cm)

Pisk cremen stiv med en el-pisker indtil der kan dannes toppe.

Smør cremen på marcipan bunden, drys med hakkede pistacie nødder og sæt bunden på køl.

Når bunden er kold udskæres den i trekanter og bunden dyppes i smeltet chokolade

Bounty kugler:

1 dåse kondenseret mælk (den sødet slags)
250 g kokosmel
Chokolade til overtræk

Kom kokosmel og kondenseret mælk i en skål og rør det godt sammen.

Form nu kokosmassen til kugler (eller små bounty barer) og stil dem på køl i små 10 min.

Nu er der bare tilbage at overtrække de afkølede bounty kugler med chokolade

mandag den 12. december 2011

HERTUGENS BØF



Og så også lige et udsyn til godterne

Her til aften har den stået på gourmet mad der ikke vælter en stakkels sulten studerendes mad budget. Jeg har længe kigget med store øjne når man ser kokke som Gordon Ramsay lange den ene bøf wellington efter den anden, og man kan ikke komme uden om at det virkelig er en af de retter der hører til i den dyre ende af mad skalen med ingredienser som foie gras, trøfler og oksemørbrad og ja det er skam ikke lige de ingredienser man som studerende har fingrene i til hverdag. Men nu ville jeg altså prøve at give mig i kast med en bøf wellington omend med nogle mere håndgribelige ingredienser end dem der traditionelt bliver anvendt (og så kan det godt være at Mr. Ramsay ville rynke lidt på næsten af min SU version af den traditionelle engelske ret, men det er jeg lidt lige glad med for den smagte bare rigtig godt, og var sprængfyldt med forskellige smagt nuancer) Det skal lige siges at jeg til min bøf wellington fik, frisk salat, bagte rodfrugter, rødvinssauce og kartofler - Det skal også lige siges at jeg vil skyde på at man nok kun kan spise en halv bøf, det var i hvert fald alt hvad jeg kunne

Og så også lige et udsyn til godterne

2. skridt: Kom de stegte svampe oven på skinken

3. skridt: Placer den brunede og sennep penslede bøf i midten

4. skridt: Fold skinken rundt om bøffen

5. skridt: Pak bøffen ind i butterdej

6. skridt: Pensel pakkerne med æg, lav lufthuller og bag bøf wellington

Bøf Wellington ala Den Sultne Studerende*:

1 bøf (jeg havde nogle engelske bøffer liggende i fryseren)
½ pakke skinke (jeg brugte schwarzwalder skinke)
250 g champignoner
1 gode klatter sennep (jeg brugte dijon)
½ rulle butterdej

Start med at hakke svampene meget fint, herefter skal de steges indtil al deres væske er fordampet

Læg nu et stykke film på bordet og beklæd det med ca, 4 skiver skinke.

Nu skal svampeblandingen drysse på så den er godt fordelt over skinkeunderlaget.

Herefter brunes bøffen og pensles derefter med lidt sennep hvorefter den ligges oven på svampene.

Nu skal skinken foldes rundt om bøffen så man til sidst står med en lille pakke.

Det sidste skridt inden bøffen skal en tur i ovnen er at den skal pakkes ind i butterdej - husk endelig at pensle siderne med pisket æg da det limer siderne bedre sammen.

Inden bøffen kommes i ovnen pensles også toppen med æg og der laves nogle lufthuller i dejen så damp kan komme ud.

Bag bøfferne ved 200 grader i 25 - 30 min.


*Det skal lige sige at det her er hvad jeg brugte til en portion (selv om man nok højst kan spise en halv)

EN GRÆSK TALLERKEN OG EN LILLE MADPAKKE



Jeg har nok jordens dejligste kæreste der har lavet den fineste pakkekalender til mig, og en af dagene var jeg så heldig at åbne en pakke med en stor pose græske krydderier, ja man må sige at han kender sin køkkenglade kæreste alt for godt, for igår var der endnu en stor pose krydderiblanding i min julesok. Men som sagt var det en stor pose med en græsk krydderiblanding jeg fik så den var jeg da nødt til at lege med lige med det samme (det var forøvrigt også den blanding jeg brugte da jeg lavede labneh) Så med krydderierne i hånden blev der hurtigt stilet an med en omgang gyros og på nul kommer fem havde min mor da også fået en lille middags invitation - Og jeg kan nok sige at menuen fald i god jord, ikke nok med at kødet bare smagte rigtig godt, ja så var det arabiske fladbrød jeg fandt i den lokale grønthandler også bare virkelig lækkert

Rester var der også nok af, så det blev hurtigt pakket sammen til en lækker frokost: Øverst er der fladbrød og peberfrugt blomster Nederst er der kød, agurkeskiver, salat og to hjemmelavede karameller I den sidste lille beholder er der lidt ekstra tzatziki til dyppelse




Gyros:

1 pk. korteletter, skåret i tynde strimler
1 - 2 håndfulde græsk krydderiblanding
1 løg, revet
2 - 3 fed hvidløg
1 spsk. citronsaft
3 spsk. olivenolie
Salt og peber


Løg, hvidløg, krydderier, citronsaft, oliven olie og salt og peber røres sammen.

Vend kødstrimlerne i marinaden og lad dem marinerer i min. 30 minutter men gerne natten over.

Nu skal kødet bare steges og så er det bare samlearbejdet der er tilbage.

Jeg smurte først et fladbrød med lidt god hjemmerørt tzatziki og så toppede jeg det af med salat, tomat, agurk, peberfrugt og kød



Tzatziki:
2,5 dl cremefraiche

½ agurk, revet*

1 fed hvidløg, presset

Salt og peber

En sjat rødvins eddike

En lille smugle af den græske krydderiblanding



Jeg kom alle ingredienserne i en skål og rør dem i sammen



*For at tzatziki'en ikke skal blive for våd er det en god idé presse den overskydende væde ud af den revede agurk

DEN ARABISKE PHILADELPHIA OST


Jeg fandt for ikke så længe siden den her opskrift i gemmerne, og for at være ærlig så havde jeg helt glemt at jeg havde den liggende. Men nu skulle den altså støvs af og afpøves, jeg har da ganskevist prøvet den før men det er meget længe side - ja tror faktisk at den har ligget og samlet støv siden jeg boede hjemme. Og jeg kan kun sige at efter jeg har prøvet den her opskrift ien. ja så er chancen for at den bliver glemt igen ikke særlig stor for det er virkelig en lækker ost der er både frisk og syrlig

Min absolutte favorit måde at spise labneh (ostens navn) på: Et godt ristet brød smurt med labneh og toppet med friske tomat skiver og drysset med lidt salt

Labneh - arabisk friskost:

1 l ymer
1 spsk. oliven olie
Salt
(Jeg kom også en håndfuld græske urter i, men man kan jo smage til med hvad man har lysttil)
Oliven olie til opbevaring

Læg kartonen med ymer i en skål og hæld kogende vand over - til kartonen er helt dækket.

Lad kartonen ligge indtil vandet er helt afkølet igen.

Sæt en si i en skål og kom et rent viskestykke i sien.

Nu hældes kartonens indhold ned i sien, lad det afdryppe indtil konsistensen bliver fast - helst 24 timer.

Kom den afdryppede ymer i en skål og smag den til med oliven olie, salt og hvad man nu ellers lyster*

Rør blandingen sammen og form massen til små kugler med to teskeer.

Kom kuglerne i en tæt beholder (skoldende glas er bedst) og hæld oliven olie over kuglerne til de er helt dækkede**



*Man kan også vælg at komme lidt hvidløg i, forskellige urter eller noget helt tredje. Ja det er kun fantasien der sætter grænser


**Nu er det vigtigt at når man skal fiske en kugle op anvender man en ske eller gaffel og IKKE figrene da de så ikke længere ville kunne holde sig, det er olien der går ind og lukker af for lufttilførelen så osten får en længere holdbarhed. Kommer fingrene i kontakt med det bliver holdbarheden forkortet

tirsdag den 6. december 2011

MR. FISHY NEWS



I sidste uge faldt jeg over et glas med tartar sauce i Superbest, og jeg har længe ville vide hvordan den købte udgave smagte i forhold til den jeg selv plejer at lave så jeg kunne da næsten ikke andet end at komme glasset ned i kurven til de andre varer.




Det skal lige siges at tartar sauce smager godt til en masse ting lige fra diverse sandwiches til kylling og så naturligvis fisk. For hvad kunne være mere klassisk end at parer denne sauce sammen med en god portion fish 'n' chip. I dag er det jo som bekendt tirsdag, og hver tirsdag er det at jeg komme ret sent hjem fordi jeg øver sammen med skolens teaterhold. Så når man endelig kommer træt hjem og har en masse lektie læsning der skal oversås og en stor opgave der skal skrives, ja så skulle tirsdagens aftensmad i dag (lige som de fleste andre tirsdag) altså være noget der var både hurtigt og nemt. Derfor blev der smidt nogle bådkartofler i ovnen sammen med noget fisk - Jeg brugte fiskepinde fra RoyalGreenland da det var det jeg havde liggende i fryseren.  Da kartofler og fisk kom ud af ovnen blev det hele saltet godt, kartoflerne blev desuden også dryppet med lidt malt eddike for at giv det en lidt mere engelsk smag. og så var det jo ellers bare at fylde et aviskræmmerhus op med kartofler og fisk og sætte tænderne i aftenens måltid. Hehe og ja jeg lover at jeg på et tidspunkt nok skal lave en ordentlig omgang fish 'n' chips, altså fra bunden af med beer batter og det hele, men det bliver altså på den anden side af den fede jul. Men i mellemtiden kan I jo prøve at give jer i kast med den her hurtige snyde version der nok også er lidt sødere ved hoftemålet da den ikke er lige så fed som den ægte varer

KYLLINGENS FAVORIT SAUCE


Ja det var godt nok mere søndags kylling end lørdags kylling vi fik i forgårs, men smagen var nu ligeså god som der stod på bordet lørdag aften da man var barn. Der er vel ikke det store at sige om det vi fik til: en enkelt grøn salat med tomat og agurk, pommes fra fryseren og så en omgang af Jensens favorit sauce der bare er det perfekte match til kylling da smagene virkelig komplimenterer hindanden godt. Og ja det er en af de flasker fra Jensens Bøfhus jeg brugte (de er nok, ud over Karolines rødvinssuce, gået hen og blevet mine "go to" saucer hvis jeg ikke lige står med noget stegesky jeg kan lave sauce af for de er virkelig pengene værd - og så er de da heldigvis ikke særligt dyre). Når det kommer til kyllingen derimod synes jeg lige at jeg vil dele et tip til hvordan man for den perfekte kylingesteg* hver gang, jeg gnider kyllingen ind i godt med salt og peber og forvarmer herefter ovnen på 250 grader og giver så kyllingen 15 min ved meget høj varme. Derefter hælder jeg noget væde  ned i bradepanden og skruer ovnen ned til 200 grader og lader kyllingen stege ved den temperatur indtil den er færdig (ca. en lille times tid) - Ved at gøre sådan er jeg sikker på at få sprødt skind og saftigt kød hver eneste gang. Sidst men ikke mindst husk at gemme skroget efter kyllingen er blevet parteret, der er stadig utrolig meget kød tilbage på skroget, så sørg altid for at pille de sidste kødrester af skroget så er der rester der enten kan kommes i fryseren, laves til kyllingesalat til madpakken dagen efter eller noget helt tredje

*Ja er lidt samme metode jeg gør brug af med al de stege jeg laver, den fungerer simpelthen perfekt

JULEMAND, JEG ØNSKER MIG EN SWEET SPIRIT TIL JUL!!!



Jeg ved ikke og jeg har sagt det før, men here it goes min kæreste er næsten helt besat af manga og anime og ja jeg har da også set lidt med af og til, men da jeg i weekenden blev præsenteret for serien Yumeiro Patissiere (eller Dream-Colored Pastry Chefvar jeg altså bare solgt på stedet. Det er en serie der handler om pigen Ichigo der starter på en konditerskole hvor hun kommer ud på en masse spændende eventyr sammen med en helt særlig ven Vanilla der er en sweets spirit. Ja jeg kunne fortsætte i det uendelige med at snakke om den her serie da jeg virkelig ikke kan få nok af den (det skal da også siges atd en er ret informativ da man jo af og til får små tips til fremstillingen af kager og andre søde sager) men hvis man er interesseret kan man jo give sig i kast med at se den her

En anden af fordelene ved at se den her serie er at man næsten ikke kan få andet end lyst til at lave alverdens kager, og det var præcis hvad jeg fik lyst til da efter jeg havde set et afsnit hvor der blev lavet choux à la crème....

...Og vupti efter en eftermiddag i køkkenet var der lavet de lækreste små choux à la crème, og de var uden tvivl populære hos båden kæresten og hans venner for de forsvandt ret hurtigt"

Choux à la crème:

100g smør
2 dl vand
125 g mel
lidt salt
3 æg
lidt bagepulver
Fyld efter eget valg, jeg havde en pakke kagecreme stående i skabet så det var hvad jeg valgte at bruge

Forvarm ovnen til 200 grader

Kom vand og smør i en kasserolle og smelt det langsomt ved middelvarme

Når smøret er smeltet kommes både mel, salt og bagepulver i og det røres hurtigt sammen til en blød dej.

Tag kasserollen fra varmen og pisk æggene ind i dejen, et ad gangen.

Kom nu dejen i en sprøjtepose (eller brug 2 skeer) til at lave små kugler* på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag vandbakkelserne i ovenen i min. 15 min** og afkøl dem bag efter på en rist.

Når vandbakkelserne er afkølede skæres de halvejs igennem med en lille kniv og fyldet kommes herefter i.

Anret de færdige choux à la crème på et fad eller en tallerken og giv dm til sidst et lille drys med flormelis


*De skal virkelig ikke værestører end en lille valnød for de bliver meget stører i ovnen

**Tag en vandbakkelse ud af ovnen for at teste om de alle sammen er færdige, i tilfældet af at de ikke er bagt helt nok er det kun en der falder sammen og ikke en hel pladefuld

PUSTERUM





De fleste nåede nok at lægge mærke til at jeg her i anledningen af december gav mig i kast med at lave en lille julekalender, og de fleste har jo nok også lagt mærke til at den blev fjernet igen. Jeg er meget ked af at sige det men der kommer alligevel ikke nogen julekalender her bloggen (i år i hvert fald) Der har simpelthen været alt for rodet i mit hoved til at jeg kunne overskue at lave en ordentlig julekalender, så der jeg for femte gang sad og famlede i blinde for at finde på hvad der skulle være bag dagens låge valgte jeg at afslutte projektet da jeg ikke havde lyst til at det færdige resultat ville blive alt for sjusket og uinspirerende. Men ja udover det, så ved jeg godt at jeg her på det seneste ikke har været så aktiv, men det er for det meste fordi jeg har været i lidt af et "dark "n" twisted place" og derfor vitterligt ikke har følt nogen inspiration overhovedet til at lave mad så maden har her det sidste stykke tid bare været noget der skulle overstås (I know, jeg virker tit glad og bubbly men jeg har altså også bare noge af "De der" dage) Men nu er jeg så småt ved at være tilbage til mit gamle jeg hvilket vil sige at jeg har fået lysten til at lave mad tilbage... YAY!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...