mandag den 18. februar 2013

SAUCE SPECIALE


Jeg plejer at være en meget stor fortaler for at købe færdiglavede ting eller halvfabrikata hvis det er noget jeg synes smager godt, og som gør min hverdag lidt nemmere (ja jeg ved godt at det næsten er et tabu at sige sådan noget for rigtige foodies). Når det så er sagt så synes jeg stadig at man af og til skal forkæle sig selv lidt med lidt hjemmelavet luksus, altså bare sådan engang imellem. Så da vi sidst fik burgere til aftensmad blev det med både hjemmelavet ketchup og hjemmerørt mayo - bollerne var dog standard bollerne fra Paaskebrød. Begge saucer er forholdsvist simpele at lave, men det tager selvfølgelig lidt ekstra tid i køkkenet i forhold til bare at åbne et glas fra køleskabet.

Hjemmelavet ketchup

2 dåser hakkede tomater
1 lille æble
1 lille læg
1 - 2 fed hvidløg
½ stang kanel
Salt og peber
60 g farin
½ dl æblecidereddike (man kan også bruge alm. eddike hvis andet ikke kan skaffes)

Hak æble, læg og hvidløg groft og steg det let i en gryde.
Når det er godt stegt af tilsættes tomaterne sammen med kanel og eddike.
Kog det godt igennem, men smag lige efter hvornår kanelstangen skal op igen - ketchuppen skal jo helst ikke smage alt for meget af kanel.
Når kanelen er taget op blendes ketchuppen og bagefter sigtes den.
Kom den sigtede ketchup tilbage i gryden og kog den lidt ind og smag den til med farin og salt og peber - og måske skal der også lidt ekstra eddike i.
Kom ketchuppen på glas og spis den i en god burger eller brug den til at dyppe nogle fritter i.
(kan holde sig i køleskabet i ca. 2 uger)


Hjemmerørt mayo

1 bæger past. æggeblomme
ca. 3 dl smagsneutralt olie (eg. rapsolie eller solsikkeolie)
1 tsk. sennep
1 - 2 tsk. estragoneddike ( (man kan også bruge alm. eddike hvis andet ikke kan skaffes)
Salt og peber

Pisk blommerne seje med sennep, eddike og salt.
Når blommerne begynder at blive lyse i farve kan man lige så forsigtigt begynde at piske olie ind i dem
Start med at tilsætte en par dråber olie mens der piskes, så kan man piske en teskefuld olie mere i, og når mayo'en begynder at blive tykkere kan man langsomt komme mere og mere olie i ad gangen.
Det er ikke sikkert at al olie skal bruges, stop når du synes  at den har en god konsistens
Smag mayo'en til og kom den i et glas og stil den i køleskabet
(kan holde sig i køleskabet i ca. 1 uge)

0 kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...